Την εκτίμηση ότι η ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

Εξήγησε ότι η κ. Μάρκου «διαφωνεί με τον πυρήνα, κυρίως, των απόψεων της ΔΗΜΑΡ και της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως διατυπώνεται διαχρονικά, μεταπολιτευτικά έως σήμερα. Δηλαδή, ουσιαστικά λέει ότι δεν μπορεί να ανήκει σε ένα κόμμα που είναι κατά της Εκκλησίας, διεθνιστικό και ουσιαστικά υποδαυλίζει την αναρχία και την ανομία της χώρας. Αυτό προκύπτει από την επιστολή (ότι ήταν σε λάθος κόμμα), δεν το λέω εγώ. Όταν τη δεχθήκαμε, δεν τη ρωτήσαμε τι πιστεύει για την Εκκλησία. Ρωτήσαμε αν θέλει να μπει στο ψηφοδέλτιο με τις διαχρονικές αρχές της ΔΗΜΑΡ και προφανώς τις ήξερε ή θα έπρεπε να τις γνωρίζει, οπότε δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει».

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και την πρόταση της ΔΗΜΑΡ είπε: «σαφέστατα αθροίζεται με τις άλλες προτάσεις. Δεν μπορεί να συναθροιστεί πολιτικά. Αυτό λέει ο κ. Λυκούδης, ότι υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ από την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις κτλ. Αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να διατυπώσουμε με την πρότασή μας και σαφέστατα γίνεται και γι’ αυτό συνυπέγραψε ο κ. Λυκούδης, με την ένστασή του. Μόνο που τη διατύπωσε ο ίδιος, προσωπικά, οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι δεν λέμε κάτι διαφορετικό στα κρίσιμα αυτά θέματα και η στάση μας είναι σοβαρή. Δεν συνυπογράψαμε καμία θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς διότι θεωρούμε ότι στις κρίσιμες αυτές επιλογές υπάρχει διαφορά έντονη και απόσταση».