Την παραίτησή του στην διάθεση της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, που συνεδριάζει υπό το βάρος της βαριάς εκλογικής ήττας, όπως είχε προαναγγείλει, έθεσε ο Φώτης Κουβέλης ζητώντας απ’ όλα τα στελέχη του κόμματος να διασφαλιστεί η ενότητα και να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα. «Η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας και την κρίση σας», τόνισε προς την Κεντρική Επιτροπή

Πρότεινε ακόμη να διεξαχθεί συνέδριο το φθινόπωρο, σύνθεσης και ενότητας, όπως το ονόμασε, και μέχρι τότε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου, την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Γι΄αυτό πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας με ενεργό συμμετοχή στη προσπάθεια για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία, αποκλείοντας ρητά την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

«Να προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με σαφή και σταθερά μέτωπα στη συντηρητική πολιτική και τον λαϊκισμό. Θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά, στο ΠΟΤΑΜΙ, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς, για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις» είπε.

Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε επίσης ότι «..οι Κασσάνδρες προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας. Το τέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αλλά, για μια ακόμα φορά, θα διαψευσθούν. Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις. Με παρούσα την συλλογικότητα του κόμματος μας».

Ο κ. Κουβέλης ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα, από το βράδυ των εκλογών, όπως είπε και αυτή η ευθύνη είναι αδιαίρετη για όλη την ηγετική ομάδα. Απάντησε στη κριτική που δέχθηκε ότι η ήττα του κόμματος οφείλεται στην έσοδο και έξοδο από την κυβέρνηση και στην άρνηση να συμπράξει με την κίνηση των 58, λέγοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να μπει στην κυβέρνηση το Ιούλιο του ΄12 γιατί η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αποχώρησε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ γιατί η κυβέρνηση είχε εξελιχθεί σε μονοκομματική με συντηρητική ατζέντα. Ενώ για τους 58 είπε ότι αποσκοπούσε στη διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα και η απόπειρα τους κατέρρευσε, «κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας».

Η συνεδρίαση εξελίσσεται σε συγκρατημένο κλίμα αυτοκριτικής.