Δένδιας: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει το Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ

«H συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:39
07/08/2020
Δένδιας: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει το Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ
13
loading

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της αν η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ, ενώ τόνισε πως η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε δίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κάιρο, η Ελλάδα απέστειλε το κείμενο της συμφωνίας και τους χάρτες της συμφωνίας προς όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως και στη γερμανική προεδρία.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας αυτής, ο κ. Δένδιας είπε πως εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και είναι στα όρια που εμείς θα θέλαμε, μέχρι τον 27,59 παράλληλο. Ανέφερε ότι δεν περιελήφθησαν όχι μόνο οι ακτές του Καστελλόριζου αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος, και της Στρογγύλης και της Μεγίστης και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου, γιατί αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και αν το θελήσει σε κάποιο μακρινό ορίζοντα, και με την Τουρκία.

Όπως επίσης, ανέφερε, αυτό αφορά και ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης.

Δεν είναι ότι έμεινε κάτι απέξω και εγκαταλείφθηκε, ξεκαθάρισε και τόνισε πως ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας είναι ότι για τη σύναψή της χρησιμοποιήθηκε μόνο πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός αυτής της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη είτε ίσως και ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εκπροσωπεί τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης.

Στον αντίποδα ανέφερε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ένα ανυπόστατο νομικό έγγραφο το οποίο δεν εδράζεται πουθενά και δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, παρατηρώντας ότι δεν το αναγνωρίζει ως υπαρκτό καμία χώρα του κόσμου, εκτός της Τουρκίας.

«Aν η Τουρκία θέλει να λειτουργεί σαν ταραξίας, η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει»

Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες προανήγγειλε γεωτρήσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν βοηθούν και σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς μια πραγματικότητα και για να κάνει μια στροφή αν θελήσει να την κάνει.

Εκφράζοντας τη θέση της Ελλάδας, ανέφερε πως πάντα η ελληνική κυβέρνηση θέλει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά και με την Τουρκία. Συνεχίζοντας επισήμανε πως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές και πως οι θαλάσσιες ζώνες οριοθετούνται με πραγματικές συμφωνίες, και εξέφρασε την ευχή η Τουρκία να το αντιληφθεί και να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής, και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε με σαφήνεια πως η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο, όχι όμως επί παντός επιστητού, σημειώνοντας εκ νέου πως υπάρχει μία ελληνοτουρκική διαφορά υπαρκτή, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Έστειλε μάλιστα το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία επ' αυτού, όχι όμως υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών. Δεν φοβόμαστε, διαμήνυσε.

Κληθείς να απαντήσει αν εκτιμά ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα εργάζεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, και επισήμανε ότι σε αυτό θα ήθελε να περιλάβει την Τουρκία. Υπογράμμισε επίσης πως αν η Τουρκία επιθυμεί να λειτουργεί σαν ταραξίας, αν επιθυμεί να απειλεί τις χώρες της περιοχής, αν επιθυμεί να λειτουργεί εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό αφορά την ίδια, και ότι η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει.

Προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα του 21ου αιώνα, έχει απομακρυνθεί από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, έχει φύγει από την εποχή των κανονιοφόρων, των απειλών και των οποιοδήποτε διεκδικήσεων. «Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που προασπίζει τα δικαιώματά της και τα ασκεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάναμε με την Αίγυπτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.

«Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει το Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ»

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Περαιτέρω επισήμανε πως κανείς στην ΕΕ, κανείς από τους εταίρους και τους φίλους μας δεν περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση κάτι το διαφορετικό.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να «παγώσει» τις έρευνες και της υποσχέθηκε ότι θα κάνει και εκείνος ένα διάλειμμα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως εκτιμά πάρα πολύ την παρουσία της γερμανικής προεδρίας και της καγκελαρίου στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, διακρίνοντας μια σαφή προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να παίξει ένα θετικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η γερμανική προεδρία έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar οταν θα παει διπλα

  απο την ροδο εκει που δεν οριοθετησατε να δουμε τι θα λετε,μπορει σε καποιον να απαγορευεις να μπει στο σαλονι σου αλλα τον αφηνεις να αλωνιζει στο υπολοιπο σπιτι?αυτο καταλαβαινουμε με την μερικη οριοθετηση

  1. avatar @οταν θα παει διπλα

   Να παει δίπλα που; ρε συριζούδι που ούτε εσύ υο ίδιο δεν καταλαβαίνεις τι λες.

   1. avatar Δίπλα στη ρόδο

    σου λέει ρε νουδουλάκι, τι δε καταλαβαίνεις;

    1. avatar @οταν θα παει διπλα

     Εσύ δεν καταλαβαίνεις συριζούδι αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, δίπλα στη Ρόδο που; σε ποιό σημείο;

 2. avatar γιωργος κων

  η μυστικη διπλωματια παει συνεφο νδ και συριζα δεν εχουν σχεση με εθνικη πολιτικη μονο με νατοικη εκει ειναι στα τεσσερα

 3. avatar ακουσατε ποτε το κοτζια και το τσιπρετο να μιλησουν ετσι????

  ποτε.......ανοιχτα συνορα και μοναχοφαηδες....ανοχη....σκυψιμο.......υποχωρησεις στην αγκυρα.........ανοιξαν την ορεξη στο συντροφο γκριζολυκο ερντογαν

 4. avatar ………….

  Δεν κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα...το Καστελόριζο δεν είναι εθνικό έδαφος;;;δεν υπάρχει στη συμφωνία... η Κρήτη και η Ρόδος έχουν μειωμένη αοζ... γιατί λες ότι κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα;;;

  1. avatar για να ρωτας ανοητως

   τμηματικη ειναι.......ολα ανοιχτα .....θα γινει και αυτο........

 5. avatar Γυπ

  Ωραία σωστές οι κινήσεις (φαντάζομαι)ως τώρα..αλλα γιατί μιλουν πάντα με γρίφους οι γέροντες στρογγυλευουν τα λόγια τους? Μιλήστε ειλικρινά στο λαό και σε όλους....εάν όντως τα δικαιώματα μας είναι ξεκάθαρα, όλες οι κυβερνήσεις πείτε στο λαό την αλήθεια τι συμφωνίες έχετε κάνει.....και όποιος παραβιάσει Ελληνικό έδαφος θα καταριφθει!1+1 κάνει 2! ούτε 1,2 ούτε 3....κάνει 2!!Τι \"θα κάνουμε το καθηκον\"....και διευρυντικες συζητήσεις...και είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα και μπουρδες!! Εννοείται κι άλλοι λαοί είναι πιο αδύναμοι έναντι άλλων αλλά δεν λειτουργούν σαν εμας φοβισμένα υποτακτικά κι όχι ξεκάθαρα δεκαετίες ολόκληρες.Σιγουρα κάτι θα ξέρουν παραπάνω όλοι όσοι έρχονται στο τιμόνι της χώρας ανεξαρτητου κόμματος.... κάποια στιγμή είναι καλό να μας πούνε κι εμάς την αλήθεια!...

 6. avatar Sheep

  Aη να ψουμε τι θα γινει

 7. avatar ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

  ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ;;

  1. avatar @ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

   Εσόσον η άλλη πλευρά την καταπατά, φυσικά και μας επιτρέπεται.

 8. avatar SSNP

  Αμυντική συμφωνία Ελλάδος Αιγύπτου αμφότερης στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση αμφισβήτησης της περιοχής οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών από τους Τουρκομογγολους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει