«Τα έγκαιρα μέτρα τα οποία λάβαμε ήταν καθοριστικά ώστε να έχουμε ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στα νησιά» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Πολλά μησιά δεν έχουν κανένα απολύτως κρούσμα» τόνισε, λέγοντας ότι το μείζον ήταν να εξασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων των νησιών όπου οι υγιειονομικές υποδομές δεν είναι οι πλέον κατάλληλες.

Όπως είπε, ο κ. Πλακιωτάκης, αυτήν τη στιγμή μπορούν να μεταβούν στα νησιά μόνιμοι κάτοικοι, ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, στρατιωτικό προσωπικό. προσωπικό δημοσίων έργων και έκτακτο προσωπικό.

Στη συνέχεια και σε πρώτη φάση, εφόσον ανοίγει η εστίαση την 1η Ιουνίου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα ιδιωτικά συνεργεία επισκευών τους.

«Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το κολύμπι, επεσήμανε ότι επιτρέπεται αλλά όχι σε οργανωμένες παραλίες, ενώ επιτρέπεται και το ερασιτεχνικό ψάρεμα με ιδιωτικό σκάφος έως 7 μέτρα.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι, η μετακίνηση με τα πλοία, θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους επιβάτες, σημειώνοντας ότι, τα πλοία θα ταξιδεύουν με το 50% της δυναμικότητάς τους, το 55% στην περίπτωση που έχουν καμπίνες.

Εξήγησε δε ότι, η καμπίνα θα διατίθεται από τους αφετήριους λιμένες μόνο σε έναν επιβάτη και όταν κατεβαίνει από το πλοίο, πριν από το τερματικό λιμάνι, δεν θα χρησιμοποιείται ξανά.

«Πρωτίστως μας ενδιαφέρει η υγεία των πολιτών, όμως πρέπει να λειτουργήσει και η οικονομία», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στο πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως φέτος είναι «ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τον εσωτερικό τουρισμό» και έκανε γνωστό ότι, στα μέτρα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνεται και ο κοινωνικός τουρισμός.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού από κορονοϊό.