Στις εξελίξεις εντός ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το συνέδριο του κόμματος, το προσφυγικό ζήτημα, αλλά τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Θα μετασχηματίσουμε και θα διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του Alpha, για να συμπληρώσει πως το κόμμα του ήταν «πάντα σε διαρκή κίνηση, μετασχηματισμό και αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι’ αυτό μπόρεσε από κόμμα διαμαρτυρίας να γίνει κόμμα κυβερνητικό και να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές».

Όπως είπε, παρά την ήττα στις προηγούμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ «πήρε ένα μεγάλο ποσοστό» και «εντολή μετασχηματισμού», σε «ριζοσπαστικό σύγχρονο αριστερό κόμμα που θα μπορέσει να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με τις μεγάλες μάζες που έρχονται και το στηρίζουν. Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Εμείς έχουμε την κουλτούρα του ζωντανού διαλόγου, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει ένα κοινό σχέδιο».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της προσθήκης στον τίτλο, σημείωσε ότι «σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα, αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα αναδείξουμε το περιεχόμενο και μετά θα βάλουμε και τη μαρκίζα». Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που κυβέρνηση και έχει την πολιτική παρρησία να κάνει τολμηρό απολογισμό που θα μας κάνει καλύτερους».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το όνομα θα συμπυκνώνει την ιδεολογική αναφορά και των ανθρώπων που έρχονται τώρα, αλλά και της πορείας που έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, όπως και της πορείας που θέλει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η δήλωσή του περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας» προκάλεσε αίσθηση. Για τη συγκεκριμένη ατάκα ξεκαθάρισε: «Μιλούσα για εκτελεστική εξουσία και έκανα απολύτως σαφές και αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη δημόσια διοίκηση με το κομματικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας το προηγούμενο διάστημα και εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας στην τετραετία».

«Μιλάνε αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία επειδή έκαναν το κράτος λάφυρο και τώρα κάνουν τα ίδια», επισήμανε, για να προσθέσει: «Σήμερα έχουμε μια συσσωρευμένη εμπειρία, γιατί δεν αρκεί να έχεις τη βούληση αλλά πρέπει να ξέρεις και πώς θα εφαρμόσεις το κυβερνητικό σου σχέδιο», Υπογράμμισε, επίσης, πως «τρία είναι τα συστατικά με τα οποία μπορείς πράγματι να χτυπήσεις το κράτος της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας: κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία». Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως υπουργός πριν από τις εκλογές του ’15 «είχε αλλάξει όλους τους διευθυντές της δημόσιας διοίκησης βάζοντας δικούς του».

«Οι τεχνοκράτες οφείλουν να είναι άρτια καταρτισμένοι σε κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης κι αν λειτουργούν όχι με βάση το κομματικό τους κριτήριο αλλά με βάση ό,τι ορίζει το Σύνταγμα. Να έχουν μπει με αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι ως ρουσφέτια του παλιού πολιτικού συστήματος, όντας ρουσφέτια πολλές φορές δεν λειτούργησαν με βάση το Σύνταγμα, πολλές φορές κωλυσιεργούσαν ή και υπονόμευαν», είπε.

«Δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα ούτε με αυταρχισμό»

Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τις κινήσεις της κυβέρνησης, σχολίασε: «Δεν έχω κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτακη ούτε για το προσφυγικό, ούτε για τα εθνικά θέματα. Δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα ούτε με αυταρχισμό, ούτε με ΠΝΠ, ούτε με τσαμπουκάδες. Όλη αυτή η ρητορική του μίσους που είχε η ΝΔ, πρέπει να την εγκαταλείψει».

«Η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι για το πώς το διαχειρίζεται, όχι για το ποιος φταίει. Αυτοί έλεγαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται οι πρόσφυγες και ήρθε η ΝΔ και ήρθαν περισσότεροι. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 και τώρα είναι 25.000», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, επισήμανε πως «το μεγάλο πρόβλημα με την κυβερνητική διαχείριση είναι ότι έλεγαν προεκλογικά δύο αντιφατικά πράγματα: αποσυμφόρηση των νησιών και κανένας ξένος στην ενδοχώρα. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι αδύνατον. Είναι σαν να θέλουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Μάλιστα, σχολίασε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο είπε: «Επειδή έχω διατελέσει πρωθυπουργός και ξέρω… Και εγώ είχα διάφορους ακραίους το πρώτο εξάμηνο. Ο κ. Γεωργιαδης δεν πουλάει τώρα βιβλία. Όταν ο υπουργός σου βγαίνει και λέει τέτοιες κουβέντες, είναι πρόβλημα. Αν η άποψη του είναι και της κυβέρνησης υπάρχει πρόβλημα».

«Με αυτές τις απόψεις δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα κρίσιμο θέμα που έχει πάρει εθνικές διαστάσεις», είπε και υπογράμμισε πως «το χειρότερο είναι να αγνοήσουμε τη ζωή σε πέντε νησιά της χώρας μας» και ότι «δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην τύχη τους».

Εάν θα βάλει πλάτη ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Στα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Όμως, όταν βλέπουμε ανοησίες είναι υποχρέωση μας να τις επισημαίνουμε. Αν η κυβέρνηση φέρει ένα σοβαρό σχέδιο που έχει δυσκολίες, θα το στηρίξουμε. Αλλά, το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες».

Τέλος, σε παρατήρηση του Τάκη Χατζή για το ότι «πάντα ξεχνάω ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μέχρι να πάρουμε την τελική μας απόφαση στο συνέδριο που μπορεί να σας εκπλήξει».