Για «φαιά προπαγάνδα που δεν μπορεί πλέον να πείσει», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις επικρίσεις της κυβέρνησης ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις στην παιδεία.

Σε εκτενές σημείωμά του για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «σύσσωμο το μνημονιακό μπλοκ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αυτός που «κλείνει τα σχολεία», καθώς υποκινεί τις απεργίες, ενθαρρύνει καταλήψεις» και επισημαίνει τρία πράγματα:

(α) «Αυτή η φαιά προπαγάνδα δεν μπορεί πλέον να πείσει, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η μνημονιακή πολιτική είναι αυτή που «κλείνει» κυριολεκτικά και μεταφορικά τα σχολεία. Είναι η μνημονιακή πολιτική αυτή που απαξιώνει με γοργούς ρυθμούς τη δημόσια παιδεία, καθώς υποχρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες της, απολύει μαζικά τους εργαζόμενους εκεί, επιβάλλει μισθούς πείνας, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια μέσω συγχωνεύσεων, καταργεί ολόκληρους εκπαιδευτικούς κλάδους χάριν της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, αυξάνει την μαθητική διαρροή ορθώνοντας ταξικά στεγανά».

(β) Τις κινητοποιήσεις στην παιδεία και αλλού (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) και την ευρύτερη στήριξή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αντιλαμβάνεται ως μια μικροπολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά ως ένδειξη αυτοσεβασμού μιας κοινωνίας που αντιστέκεται, αρνούμενη να συναινέσει στα σχέδια εξαθλίωσής της που προωθούν τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους αγώνες και τις απεργίες των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζόμενων ως αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας, αγώνα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αγώνα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα και αταλάντευτα.

(γ) Η πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αντίποδα της άοκνης προσπάθειας του μνημονιακού μπλοκ να διχάσει τον ελληνικό λαό, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας και κατασυκοφαντώντας όποιους εργαζόμενους αντιστέκονται. Αντ’ αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό (και διαθέτει όλες τις δυνάμεις του) ώστε να διαμορφωθεί μια πλατιά, πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία που θα επιβάλλει την δημοκρατική ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και θα βάλει την Ελλάδα σε μια νέα πορεία κοινωνικής, οικονομικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης.

Για δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττουν κατά την επαφή τους με άλλους πολίτες, δηλαδή ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί λάθος την κατεύθυνση που η μνημονιακή κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου έχει επιβάλλει στη χώρα.

Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους:

(α) διότι οι πολίτες βιώνουν στο πετσί τους τα καταστροφικά αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής και

(β) διότι οι πολίτες κατανοούν πολύ καλά ότι το πρότυπο «ανάπτυξης» που προωθούν τρόικα και Σαμαράς-Βενιζέλος δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Αναφορικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνεται ότι με την ομιλία του στη συγκέντρωση της Παρασκευής, την εκδήλωση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων το Σάββατο και την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής-προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν και τους κεντρικούς άξονες κυβερνητικής πολιτικής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα εξηγήσει ότι, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αυτό θα αποτελέσει παράλληλα και λαϊκή ετυμηγορία για την ακύρωση των μνημονίων της καταστροφικής λιτότητας. Η πολιτική των μνημονίων θα αντικατασταθεί από την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινείται στους εξής άξονες:

(α) Κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης με άμεσα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων του μνημονίου. Αυτός ο άξονας κυβερνητικής πολιτικής προωθείται ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.

(β) Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με στόχο τις ρυθμίσεις που έχουμε περιγράψει και οι οποίες, αντίθετα από τις ισχύουσες, θα διευκολύνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

(γ) Εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, με έμφαση στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

(δ) Δέσμη ριζικών θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων διασπάθισαν δημόσιο χρήμα ή και ευθύνονται για τα καταστροφικά μνημόνια.