Στην Τυνησία μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει για 34η χρόνια το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών. Αντικείμενο της διάσκεψης, ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη και με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τυνησίας.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τυνησίας, ενώ θα έχει επαφές με επιχειρηματίες και αξιωματούχους από την περιοχή.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στην ομιλία του την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία, τονίζοντας ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του διεθνούς δίκαιου, τόσο όσον άφορα το προσφυγικό, όσο και τα θέματα θαλάσσιων ζωνών και ενεργείας.

Υπενθυμίζουν δε τον ιδιαίτερα ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Τυνησία σε σχέση με το Λιβυκό και ειδικότερα ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας που πέθανε το καλοκαίρι.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στη διασύνδεση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με τον οικονομικό ρόλο της ως κόμβο μεταφορών ενεργείας εμπορίου και τεχνολογίας.

Αναμένεται παράλληλα να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο, που θα βασίζεται στη συνεργασία με τις μη ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής.