«Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ»

Οι διευκρινήσεις του Μαξίμου για τις 120 δόσεις και η απάντηση στην αντιπολίτευση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:08
26/07/2019
«Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ»
8
loading

Μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22% και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε απόψε στην βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές «στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία καταγράφονται οι ακόλουθες θετικές εξελίξεις:

 • Έκδοση 3μηνου εντόκου γραμματίου στο 0,23% - το χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας.
 • Έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 8,25%. Είχε προηγηθεί ανάλογα επιτυχής έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς.
 • Έκδοση 7ετούς ομολόγου, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ στο 1,9% [χαμηλότερο μετά την είσοδο στο ευρώ - στο μισό του 2018].
 • Υποχώρηση κόστους δανεισμού σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (10ετές ομόλογο κάτω από το 2% - πρώτη φορά στην ιστορία).
 • Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο».

Η κυβέρνηση δίνει διασαφηνίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

«Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει, μείωση μεσοσταθμικά, κατά 22% για το 2019 με πρόσθετο κόστος 205 εκατ. ευρώ. Από την ρύθμιση:

 • Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.
 • Δεν είναι και οριζόντια.
 • Λαμβάνεται μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και τη μεσαία τάξη.
 • Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.
 • Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
 • Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
 • Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
 • Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ  σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.

-473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση.

-1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Όσον αφορά την βελτίωση και διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων προβλέπεται:

 • Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση [δυνατότητα αύξησης των δόσεων - ενθάρρυνση συνέπειας - ανακούφιση οφειλετών].
 • Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
 • Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
 • Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ' αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
 • Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
 • Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής [κίνητρο για να αποπληρώσουν σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις].
 • Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.
 • Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.
 • Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το υπουργείο των Οικονομικών η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση και γι αυτό θα είναι και η τελευταία.  Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση καλεί τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις να την αξιοποιήσουν».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar hgty

  Να πάτε στον αγύριστο και εσείς και ο ένφια. Ένας φόρος ληστρικός και παράνομος που υπάρχει μόνο και μόνο για να πληρώνετε τους τοκογλύφους δανειστές. Αλλά από τη στιγμή που το 80% των ψήφων πήγε σε μνημονιακά κόμματα, τι να πω? Καλά λένε ότι η βλακεία είναι απέραντη και ανίκητη.

 2. avatar Ευχαριστούμε

  Εσάς θέλουμε, για αυτό σας ψηφίσαμε. Φορομπηχτη τσιπρα με το τσίρκο σου ακούς;

 3. avatar Του λώλου τα εννιάμερα

  Που είναι Κούλη η κατάργηση του άδικου φόρου κατοχής ακινήτων ΕΝΦΙΑ;....
  Που είναι η οριζόντια μείωση 30% ;
  Εδώ είναι αυτούσιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ!

 4. avatar Γουστάρω μείωση…

  Έχω 40 γκαρσονιέρες νοικιασμένες.
  Με την μείωση πιστευω θα μου μείνουν για τσιγάρα...

 5. avatar θορπ.

  Ο ΕΝΦΙΑ να παύσει να είναι ανταποδοτικός σε τσίπουρο επιδόματα !
  Πρέπει να καταργηθεί η να μείνει ως ανταποδοτικός για τις φυσικές καταστροφές των πληγέντων κατοικιών και περιουσιων !

 6. avatar .;.

  Κοίτα λογοδιαρροια τα ρεταλια. Όχι που έλεγαν εχθές ότι εγκαινιάζουν νεο τύπο αντιπολίτευσης. Αλλά πέρασε η επίδραση της κάνναβης και συνήλθαν

 7. avatar πολυ καλη ρυθμιση ….ολοι να εχουν αναλογικη μειωση….

  οχι σαν τους συριζαιους που θα μειωναν μονο σε τεμπεληδες πακιστανια και ρομα.....μονο σε καλυβες....δηλ οσοι δουλεψαν θα τιμωρηθουν?????σαλτιμπαγκοι......ψευτομαδουροι ψευτες απατεωνες

  1. avatar Ετσι μπράβο

   Αυτη ειναι οικονομική ανάλυση.
   Αλλα για το θέμα τίποτα.
   Μετα το Μακεδονικό το Ματι κανε κωλοτούμπα και στον ΕΝΦΙΑ.
   Σανο για το γιδι παρακαλωωωωωω

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει