ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος επαναφέρει το κράτος της Δεξιάς

«Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:44
26/07/2019
ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος επαναφέρει το κράτος της Δεξιάς
31
loading

Έντονη κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αναφορικά με το νομοσχέδιο «επιτελικό κράτος», με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν, ότι ενώ είναι υπαρκτή η ανάγκη ενός σ/ν για την αναδιοργάνωση των κυβερνητικών οργάνων και τη βελτίωση του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ωστόσο «η νέα κυβέρνηση αντί να κινηθεί με σοβαρότητα σε μια τέτοια κατεύθυνση, επέλεξε τελικά να ανεβάσει θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο "επιτελικό κράτος"». Διότι, προσθέτουν, «το νομοσχέδιο που κατέθεσε, αντί να απλοποιεί τις παρούσες δομές διακυβέρνησης, προσθέτει νέες και μεταφέρει αρμοδιότητες κατά τρόπο που θα εντείνει υπαρκτά προβλήματα».

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως «ο στόχος του σ/ν είναι διττός και προφανής: αφενός η συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον πρωθυπουργό και αφετέρου η ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων ημετέρων». Σχολιάζουν δε πως «αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η προετοιμασία το σ/ν έγινε εν κρυπτώ και χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή οι αρμόδιοι θεσμικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, όπως βεβαίως και τα καθ' ύλην αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης».

Τα σημεία κριτικής στην κυβέρνηση

Ειδικότερα, με εκτενές άτυπο σημείωμα, οι ίδιες πηγές επικεντρώνουν την κριτική σε έξι βασικά σημεία.

Πρώτον, αναφέρεται, «αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημοσιάς διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων:

 • Το νομοσχέδιο καταργεί τις εμβληματικές διατάξεις του ν. 4369/16 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης. Συγκεκριμένα καταργείται το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, οι διοικητικοί και τομεακοί γραμματείς των υπουργείων (που θεσπίστηκαν σε αντικατάσταση των μετακλητών κομματικών γενικών γραμματέων) καθώς και οι προβλέψεις για την κάλυψη των θέσεων προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικά των μελών της Διοίκησης των Νομικών Προσώπων του Κράτους με ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες. Η ΝΔ επιθυμεί την επιστροφή στο γνωστό αμαρτωλό παρελθόν της πλήρους κομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού.
 • Επίσης, με τις μεταβατικές διατάξεις το άρθρου 115 τοποθετούνται προϊστάμενοι στις υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων με μόνη απόφαση το οικείου υπουργού, χωρίς κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης. Ομοίως στις οργανικές μονάδες των γενικών γραμματειών Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και Συντονισμού τοποθετούνται προϊστάμενοι με μόνη απόφαση των οικείων γενικών γραμματέων χωρίς κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης».

«Με δυο λόγια», σχολιάζουν οι πηγές της Κουμουνδούρου, «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ επανέρχονται στις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος: Διορίζουμε σε θέσεις ευθύνης τα δικά μας παιδιά χωρίς καμιά διαδικασία! Και μιλάνε για αποκομματικοποίηση της διοίκησης!».

Δεύτερον, «αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή: αυτή του πρωθυπουργού:

 • Με τη δημιουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης δημιουργείται ένα γραφειοκρατικό τέρας καθώς αυξάνονται οι γενικές γραμματείες του πρωθυπουργού με τη διάσπαση της γενικής γραμματείας Συντονισμού σε δύο γραμματείες, την υπαγωγή της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης απευθείας στον πρωθυπουργό (άρα ΕΡΤ, ΑΠΕ κλπ), τη δημιουργία νέας ειδικής γραμματείας Παρακολούθησης του ΟΠΣ του Κυβερνητικού έργου και τη δημιουργία Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Γραφείο Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 • Κατά την πρώτη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (βλ. και παρακάτω) ο διοικητής της ορίζεται με απόφαση του ΠΘ χωρίς ανοιχτή και αντικειμενική διαδικασία, και με τη σειρά του διορίζει τους προϊσταμένους της αρεσκείας του, αφού προηγουμένως θα έχουν καθαιρεθεί οι νομίμως υπηρετούντες Προϊστάμενοι των φορέων που συνενώνονται! Δηλαδή η πολυδιαφημισμένη ως «ανεξάρτητη αρχή» διαφάνειας ελέγχεται πλήρως από τον πρωθυπουργό, με πρώτη πράξη την καθαίρεση των νομίμως υπηρετούντων προϊσταμένων.
 • Αν συνυπολογίσουμε ότι στον πρωθυπουργό υπάγεται πλέον και η ΕΥΠ, δημιουργείται ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα καθώς όλες οι κρίσιμες αρμοδιότητες και λειτουργίες του κράτους, υπάγονται πλέον, απευθείας στον πρωθυπουργό απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας πλήρως το ρόλο της κυβέρνησης και του διοικητικού συστήματος. Η Προεδρία της κυβέρνησης αποτελεί νεκρανάσταση μιας έννοιας ταυτισμένης με το βαθύ συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος περασμένων εποχών».

Τρίτον, «αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών ελέγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας», καθώς, όπως αναφέρεται στο non paper του ΣΥΡΙΖΑ, «σύμφωνα με τις προβλέψεις του σ/ν, οι θέσεις των προϊστάμενων των οργανικών μονάδων της ΕΑΔ μπορεί να καλύπτονται είτε από ιδιώτες είτε από δημοσίους υπαλλήλους». «Προφανώς», συνεχίζει, «η ρύθμιση αυτή αποτελεί πιλότο και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης πιστός στις ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις του επιχειρεί να αλλοιώσει τον δημόσιο χαρακτήρα των πιο κρίσιμων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, ακόμη και των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους».

Τέταρτον, «αντί για καλή νομοθέτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινιάζει το νομοθετικό της έργο χωρίς δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία από την ΚΕΝΕ, ερήμην της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών φορέων:

 • Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για μία νομοθετική παρέμβαση αυτής της εμβέλειας δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση.
 • Επίσης, το ν/σ δεν έχει υποβληθεί σε καμία απολύτως επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), όπως είχε γίνει με όλα τα μείζονος θεσμικής σημασίας νομοθετήματα της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Η ΚΕΝΕ, ανεξάρτητο σώμα δικαστικών λειτουργών και καθηγητών πανεπιστημίου που λειτουργεί στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης, έχει καθιερωθεί ως μείζων εγγύηση καλής νομοθέτησης. Η αγνόησή της δείχνει πώς εννοεί τον σεβασμό στους θεσμούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Επ' αυτών αναφέρεται πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει κρίσιμα θεσμικά ζητήματα απαξιώνοντας πλήρως τον δημόσιο διάλογο και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς» και ότι «τελικά υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναρτήσει  το νομοσχέδιο στο opengov.gr, τα μεσάνυχτα της 25ης Ιουλίου και ενώ αυτό είχε ήδη κατατεθεί στη Βουλή».

Πέμπτον, «διαφημίζονται ως τομές, διατάξεις που κατά βάση επαναλαμβάνονται». Αναφέρουν ειδικότερα ότι «διατάξεις που διαφημίζονται και είναι πράγματι θετικές, όπως για παράδειγμα οι διατάξεις για τη σύγκρουση συμφερόντων και για την καλή νομοθέτηση, αποτελούν ως επί τω πλείστον επανάληψη ήδη υπαρκτών διατάξεων». Με αφορμή αυτά τα δύο παραδείγματα σχολιάζουν πως φαίνεται ότι «η κυβέρνηση έχει φροντίσει ήδη να τις παραβιάσει στην πράξη. Την καλή νομοθέτηση με την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης για την προετοιμασία του παρόντος νομοσχεδίου. Τη σύγκρουση συμφερόντων με την τοποθέτηση σε κυβερνητικές θέσεις εκπροσώπων συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Έκτον, «παντελής έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Δημόσια Διοίκηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το ν/σ καταργεί πρόσφατους νόμους και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης πριν ακόμη αξιολογηθεί η εφαρμογή τους». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει τον νόμο 4369/16 και τις προβλέψεις του για Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, τον νόμο 4606/2019 για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, το Παρατηρητήριο της Δημόσιας Διοίκησης, τον πολυετή στρατηγικό προγραμματισμών των προσλήψεων κ.α. «Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάργηση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντείνουν την ανησυχία μας ότι η νέα κυβέρνηση δεν διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δημόσια διοίκηση πέραν από την κατάληψη του κράτους και έξω από κάθε κανόνα και δημοκρατικό έλεγχο», συμπληρώνουν.

«Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει», σχολιάζουν συμπερασματικά οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar σιντι

  Ολα τα κανατε μανταρα η ανικανοτητας δεν ειχε προηγουμενο ενα αυτοκινητο δεν μπορουσατε να στηλετε στο ματι να μαζεψει τα κλαδια σε κανενα τομεα δεν κανατε κατι για να ωφεληθει ο πολιτης η χειροτερη κοιβερνηση που ειχε ποτε η Ελλαδα.

 2. avatar θορπ

  Ό εφιάλτης σας είναι παρών, αυτά που ξέρατε να τα Ξεχάσατε , ο λαός επέλεξε την διακυβέρνηση που θέλει , 70+ χρόνια προπαγάνδας ήταν υπέρ αρκετά , κρίθηκε η ακαταλληλότητα σας οι μάσκες έπεσαν , Ή ανασυγκρότηση του Έλληνα είναι το μέλλον , Τέλος εποχής του κατσαπλια και του σαλταδορου .

 3. avatar Το νομοσχεδιο για το επιτελικο κρατος

  Δεν εχει καμια προβλεψη για την απαγορευση να παιρνουν εργα του Δημοσιου οι συζυγοι και τα παιδια των κυβερνητικων στελεχων.Τις ξεχασατε τις δηλωσεις σας κυριε Μητσοτακη;Επισης γιατι δεν κοβετε τελειως τη δυνατοτητα προσληψεων ως μετακλητων υπαλληλων συγγενων οποιουδηποτε βαθμου κυβερνητικων στελεχων και βουλευτων;Κατα τη γνωμη μου κανενας συγγενης οποιαδηποτε βαθμου κυβερνητικου στελεχους η βουλευτη δεν θα επρεπε να προσλαμβανεται σαν μετακλητος υπαλληλος και γενικα σαν υπαλληλις σε υπουργεια,γραμματειες υπουργειων και στη Βουλη.

 4. avatar Το νομοσχεδιο για το επιτελικο κρατος

  Προβλεπει 370 θεσεις υπαλληλων σε υπουργεια, γραμματειες και στη Βουλη με συνεπεια αυξηση του κοστους για το κρατος.Για αυτα σας ψηφισαμε κυριε Μητσοτακη;

 5. avatar Το νομοσχεδιο για το επιτελικο κρατος

  Δεν προβλεπει τιποτα για την εξαγγελια να μην παιρνουν εργα του δημοσιου συζυγοι και παιδια κυβερνητικων στελεχων.Το ξεχασαμε κυριε Μητσοτακη;Επισης δεν πρεπει κανενας συγγενης ανεξαρτητως βαθμου κυβερνητικων στελεχων να παιρνει θεση μετακλητου υπαλληλου.Κατα τη γνωμη μου οι μετακλητοι υπαλληλοι και οι πασεως φυσεως υπαλληλοι σε υπουργεια,γραμματειες,γραφεια κυβερνητικων στελεχων και βουλευτων δεν πρεπει να εχουν κανενος ειδους συγγενικη σχεση με τα κυβερνητικα στελεχη και τους βουλευτες.

 6. avatar Το νομοσχεδιο για το επιτελικο κρατος

  Προβλεπει αυξηση του αριθμου των υπαλληλων στις θεσεις που προβλεπονται κατα 470 και συνεπως αυξηση του κοστους για το κρατος.Για αυτα σας ψηφισαμε κυριε Μητσοτακη;

 7. avatar Το νομοσχεδιο για το επιτελικο κρατος

  Προβλεπει 66000 Ευρω επιδομα θεσης καθως και μπονους.Για αυτα σας ψηφισαμε κυριε Μητσοτακη;

 8. avatar Ευπατριδης

  Τι θέλατε;; Να επανέλθει το κράτος της αριστεράς; Είθε ΟΛΑ να πηγαίνουν δεξιά από τώρα και στο εξής! ΔΕΞΙΑ όμως...ούτε κεντρώα,ούτε αριστερά ούτε κεντροδεξιά ούτε κεντροαριστεροδεξιά...

  1. avatar criskalts

   Είσαι κακός!!!
   Δεν λυπάσαι που είναι τόσο πικραμένα τα αριστερόστροφα;;;

 9. avatar Για τον Συριζα

  Λετε την μιση αληθεια.Στα αρθρα 75 και 76 του συγκεκριμενου νομοσχεδιου γραφει για τους μετακλητους υπαλληλους οτι απαγορευεται να προσλαμβανονται οσοι ειναι συζυγοι παιδια και εχουν συγγενεια πρωτου και δευτερου βαθμου με υπουργους και κυβερνητικα στελεχη.Ο κυριος Δημητριαδης στο γραφειο του Πρωθυπουργου τι ειδους υπαλληλος ειναι;Μηπως ειναι μετακλητος;Και αν οντως ειναι μετακλητος πρωτα τον προσλαβαμε και μετα κανουμε νομο που να απαγορευει στο μελλον την προσληψη υπαλληλου δευτερου βαθμου συγγενειας;

 10. avatar George7015

  Εσείς οι αριστεροί δεν δικαιούστε να έχετε κρίση πλέον...είστε αναξιόπιστοι εκ του αποτελέσματος!

 11. avatar ΠΡΟΤΙΜΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!

  ΠΑΡΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ....ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ.....ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ...ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ !!!! ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΟΤΑΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΙΡΑΙΩΝ ....ΠΑΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ....ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ !!!!

  1. avatar Αγράμματοι

   που μονο με σκονακια παιρνουν πτυχια
   απο Ιδιωτικα Πανεπιστημια
   τεμπεληδες της Μυκονου και του Κολωνακιου που ζουν με θαλασσοδανεια φοροδιαφυγη και κλεψιες
   και κρατικοδιαιτοι( το 70% στο δημοσιο ειναι δεξιοι που εχουν μπει με ρουσφετι )
   Ειναι μονο οι δεξιοι αχρηστοι κηφηνες

 12. avatar Περιστέρα

  Εφόσον λυσσάνε οι σύντροφοι, τότε ο κούλης κάνει σωστή δουλειά.

 13. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Λιγα λογια ρε ΛΑΜΟΓΙΑ και ΣΤΑΡΑΤΑ.

  1. avatar @Λιγα λογια και ΣΤΑΡΑΤΑ.

   Οι συριζαίοι δεν σκάμπαζαν γρι από διοίκηση. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε.

  2. avatar Sotiris

   ρωτάς αν μπορούνε !

 14. avatar Πιο δεξιοί

  πιο δεξιοί απο σας δεν έχουν περάσει απο τον τόπο Αχριστοι πισωδρομικοι με καθήστεριμενα μυαλά.Ξεκινησατε αριστερά και τωρα τελευταία πηγαίνατε τέρμα δεξιά. Είστε και αντιπολίτευση κιόλας κανονικά δεν πρέπει να μπαίνετε και μέσα στη Βουλή .Απ έξω απο το τζαμί να κοιτάτε.

 15. avatar ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΤΕ

  ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΕΥΤΙΑΣ ΚΑΙ
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ,ΒΟΛΕΜΑΤΑ ,ΚΑΙ ΜΑΙΜΟΥ
  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ . .ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ .
  ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  1. avatar Να μας πεις

   τι πινεις μη κατα λαθος πιουμε και εμεις και παθουμε τα ιδια!

 16. avatar Ξεφτίλας κολοτούμπας

  Ευτυχώς !!!! Το είδαμε και το Κράτος της αριστεράς. Ρε Ουστ βρομιάρηδες !!!! Στον αγύριστο !!!!!

  1. avatar Το ειδες?

   Τιπιτα δεν ειδες την τυφλα σου εχεις!
   Αν μας δανειζουν αν βγηκαμε στις αγορες με χαμηλα επιτοκια αν ολα πανε καλυτερα ειναι γιατι ο Συριζα το πετυχε
   Ουτε Σαμαρας που απετυχε οταν βγηκε στις αγορες ουτε ο Κουλης που ηρθε πριν10 μερες

 17. avatar ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ

  τους βαφτισαν επιτελικους για να αποφυγουν το πλαφον οι νεοι γενικοι γραμματεις??????

 18. avatar ρεθυμνιωτης

  Με την υπερσυγκεντωση στα χέρια του όλων των νευραλγικων τομεων , οπως ακριβώς έκανε και ο σουλτάνος ερντογαν , εξελισεται πλέον ο δικός μας σε αυτοκράτορα. Το θετικό σ' αυτή την περίπτωση είναι πως οι ελληνοτουρκικες διαφορες τέρμα. Γιατί δε μπορεί , αυτοκράτορας ο ένας , σουλτάνος ο άλλος , δε μπορεί , κάτι θετικό θα προκύψει. Η θα συμβεί το εντελώς αντίθετο. Σύρε ο αυτοκράτορας , σύρε ο σουλτάνος έσπασε το σχοινί. Οποτε ζητω που τη βάψαμε.

 19. avatar Οροσημο

  Εισται απατεώνες ότι χειρότερο εχει περάσει απ αυτον τον τόπο έπρεπε να εισται φυλακή καταστρέψετε τα πάντα και δυστυχώς ο λαός θα σας πληρώνει για πολύ ακόμα γιατι περάσατε απο τα βουλευτικά και κυβερνητικά αξιώματα

 20. avatar kostas palaiologos

  Αν αυτο ειναι το κρατος της δεξιας καλώς όρισε.

  παντως το κρατος της αριστερας του συριζα δεν το αναπωλει κανεις εκτός απο τον τσιπρα και τους υπολοιπους καρεκλατους.

  1. avatar παο 44

   γεια στο στομα σου φιλε....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει