Η διατήρηση της αυτονομίας των δυο εκλογικών αναμετρήσεων είναι κάτι θετικό και για την κυβέρνηση και την ομαλή πορεία του τόπου, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Real FM, επισημαίνοντας ότι οι ευρωεκλογές θα έχουν μια πολύ διαφορετική ατζέντα από τις εθνικές εκλογές.

«Στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν οι διαφορετικές ατζέντες των κομμάτων για την Ευρώπη. Επηρεάζουν αλλά δεν καθορίζουν το διακύβευμα. Η αναμέτρηση για την εκλογή εθνικής κυβέρνησης έχει τα δικά της διακυβεύματα», ανέφερε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σημείωσε ότι έγιναν αλλαγές προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, όπως για παράδειγμα στον τρόπο αποτίμησης της πραγματικής αξίας των μονάδων αυτών. «Η προτροπή είναι να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τη διευθέτηση κι άλλων εκκρεμοτήτων όπως η τιμή του λιγνίτη από το ορυχεία της Αχλάδας ώστε οι επενδυτές να εκτιμήσουν το κόστος επάρκειας και τιμής τροφοδοσίας», τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα τέλη του 2019, θα επιταχύνει την απελευθέρωση της αγοράς ενώ αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή υπογράμμισε: «Στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πρωτοστατήσει για φιλόδοξους στόχους στις διεθνείς συμφωνίες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί αποστάσεις κάτι που δεν είναι θετικό, είναι αρνητικό. Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι αλλαγές που γίνονται εσωτερικά στο σύστημα της χώρας, ενισχύουν το μερίδιο των ΑΠΕ, παρά τη μη δέσμευση της κυβέρνησης στους στόχους για το Κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες χώρες προσπαθούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η ανησυχία είναι γενικότερη. Ακούμε ότι τα όρια αυτά πρέπει να μπουν πιο ψηλά, διότι η ένταση των κλιματικών φαινομένων θέτει την ανάγκη υψηλότερων στόχων. Η κριτική αυτή, που ασκείται τελευταία, χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη».