Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προχώρησε σε μία δήλωση για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Vision Plus TV, όταν κλήθηκε να μιλήσει σχετικά με την ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, που αποσκοπεί στην εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή.

«Σήμερα τι συζητάμε με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τα σύνορα τα θαλάσσια και ακόμη δεν έχουμε λύση» τόνισε ο κ. Ράμα, αναφερόμενος στο ζήτημα του Ιονίου και της συζήτησης για τα 12 ναυτικά μίλια, η οποία έχει ουσιαστικά παγώσει μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αναδείχθηκε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά και παραμένει στάσιμο γιατί επί της ουσίας η Αλβανία δεν έχει Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επεσήμανε στη συνέχεια για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων: «Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».

Ο Έντι Ράμα επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων του Κοσόβου, αποκαλώντας το «μέρος» της Αλβανίας. «Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το σχέδιο Α. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος που μας ενώνει. Είμαστε αναγκασμένοι σε μία διαδικασία που δεν έχει άλλον δρόμο εκτός από την Ένωση. Εγώ δεν φαντάζομαι την Ένωση όπως τη φαντάζονται οι φολκλόρ που ασχολούνται με την πολιτική. Εγώ τη φαντάζομαι στον 21ο αιώνα» ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας για την πολιτική διάσταση του θέματος.

Το σημείο για την Ελλάδα στο 13:10 στο παρακάτω βίντεο…