Οδικός χάρτης με ένα νέο οργανωτικό σχήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι έτοιμος να δοθεί προς έγκριση στον πρωθυπουργό, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας, κλείνοντας την ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με θέμα τη διαφάνεια.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ενιαίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων Βασίλης Φλωρίδης, προανήγγειλε τρεις δράσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη:
-Διενέργεια εντατικών ελέγχων σε μία μεγάλη γκάμα διαγωνισμών για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες του ευρωπαϊκού και ελληνικού δικαίου.
-Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
-Προτυποποίηση των διαδικασιών για διαγωνισμούς. Μέσω ενιαίου πρότυπου διακήρυξης τους, θα χρησιμοποιούν ως υπόδειγμα όλοι οι δημόσιοι φορείς.

«Η εντιμότητα δεν επιβάλλεται. Αν δεν περιοριστούν τα συστηματικά αίτια της διαφθοράς και οι συνθήκες που την ευνοούν και αν συμφωνήσουν όλοι ότι είναι απαραίτητη η πάταξή της, οποιεσδήποτε προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς θα παραμένουν ανεπιτυχείς, αν όχι ανειλικρινείς», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στυλιανός Στασινόπουλος πρότεινε να γίνονται οι έλεγχοι των πολιτικών προσώπων από τις κατά τόπου εφορίες, καθώς και να δημιουργηθεί ένας εθνικός συντονιστής όλων των αρχών που ασχολούνται με τη διαφθορά.