Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν στρέψει όλη τους την προσοχή σήμερα στην Ελλάδα για να ξεκλειδωθούν οι πόροι ώστε να μην κηρύξει η χώρα μας χρεοκοπία, λίγες μέρες αφού απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία για την προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επταετία 2014-2020.

Ήδη χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσπάθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης να προετοιμαστούν για το σημερινό Eurogroup, στο οποίο όλοι εύχονται και ελπίζουν να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Μετά την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «ήδη βρίσκεται υπό εντατική επεξεργασία» το σχέδιο για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και άλλων έγκυρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται Έλληνα αξιωματούχο, στο πλαίσιο της συμφωνίας οι εταίροι είναι πιθανό να καταλήξουν σε στόχο 124% του ΑΕΠ για το 2020 έναντι προηγούμενου στόχου στο 120% του ΑΕΠ.

Το κόστος αυτής της πρότασης ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει ήδη συμφωνηθεί μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, όμως υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο: πολλές από τις 17 χώρες της ευρωζώνης θα δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που δανείζουν την Ελλάδα.

Επίσης, κλειδωμένο θεωρείται και το θέμα της επιμήκυνσης, ενώ εκκρεμεί το θέμα του «κουρέματος» του χρέους που φαίνεται να προχωράει, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει.