Σε «προσπάθεια απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας», αναφέρεται σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιάννης Σγουρός, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών».

Υπογραμμίζει δε ότι με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «οι αιρετές περιφέρειες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, στην ουσία δηλαδή καταργείται ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Σγουρός τονίζει «αντί για όλες αυτές τις τυφλές και οριζόντιες μειώσεις και περικοπές, ζητάμε να μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που δικαιούται κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να πετύχει το ίδιο δημοσιονομικό όφελος που επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών και να αφήσει τη δυνατότητα στις ίδιες τις Περιφέρειες να κατανείμουν τις περικοπές ή να μειώσουν λειτουργικά ή άλλα έξοδα και δαπάνες χωρίς την οριζόντια μείωση και χωρίς παρέμβαση στα ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των Περιφερειών».