Φίλης: Υπάρχει «σλαβομακεδονική» γλώσσα

Αντιδρά ο Άδωνις Γεωργιάδης στις δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:29
05/02/2018
Φίλης: Υπάρχει «σλαβομακεδονική» γλώσσα
62
loading

«Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα;», δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Real FM. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, που κατηγόρησε τον κ. Φίλη ότι «δίνει επιχειρήματα στη σκοπιανή πλευρά την ώρα της διαπραγμάτευσης».

«Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο θέματα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να δημιουργήσουν τη γελοία εθνογενετική αντίληψη ότι είναι τα παιδιά του Μ. Αλέξανδρου. Κύκλοι, δεν αφορά την επίσημη θέση της γειτονικής χώρας».

«Όταν συμμετέχουν πολλοί σε ένα συλλαλητήριο πρέπει να το λαμβάνει κανείς υπόψιν του. Όχι για να αλλάξει την κατεύθυνση του, διότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα συλλαλητήρια τα οποία βασίζονται στο θυμικό ή υποκρύπτουν άλλου τύπου εσωτερικές επιδιώξεις πχ θέμα πολιτικής αποσταθεροποίησης, πρέπει να τα βλέπουμε με βάση τον στόχο που έχουν και αν συνάδει προς την πολιτική που επιλέγει μια κυβέρνηση» δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε «Οι ομιλίες είχαν σαφώς ένα αντικυβερνητικό στίγμα».

«Για μένα το κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία για την ονομασία, εφόσον υπάρξει αυτή συμφωνία θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα» δήλωσε. «Σημαντικά τα αλυτρωτικά εφόσον υπάρξει δεσμευτική διεθνή συμφωνία για να αλλάξουν. Δεν τα θεωρώ ζητήματα που θα ανακόψουν τις διαπραγματεύσεις».

«Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθεί στον χρόνο του. Έχει σημασία η συμφωνία να σφραγιστεί από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Ο καθένας αλλάζει το Σύνταγμά του όποτε θέλει με εσωτερικές διαδικασίες, αν όμως η συμφωνία αναφέρει συγκεκριμένες δεσμευτικές διατάξεις, τότε δεν είναι εύκολο να αλλάξει», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Γεωργιάδης κατά Φίλη: Η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος

«Είναι δυνατόν την ώρα που κάνουμε μια διαπραγμάτευση και θέλουμε να οπλίσουμε την κυβέρνηση με μια όσο καλύτερη επιχειρηματολογία για να πετύχουμε το βέλτιστο, ένας πρώην υπουργός και βουλευτής να βγαίνει και να λέει αυτά τα πράγματα στο ραδιόφωνο; Είναι δυνατόν την ώρα της διαπραγμάτευσης να δίνει ο κ. Φίλης επιχειρήματα στην σκοπιανή πλευρά κατά των θέσεων που υποτίθεται έχει η ελληνική κυβέρνηση;» απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα. Πρώτον και κυριότερον, δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος. Ουδέποτε ο Στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

62
σχόλια
 1. avatar ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ

  ο κυριος ρινικερος απο την φυλη των ρινοκεροειδων να σωπασει και να παει να βοσκησει στον κηπο του.

 2. avatar ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ…..

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ...Οπως δεν υπάρχει Κρητική γλώσσα,Κυπριακή,βλάχικη κλπ.Λέγονται απλά τοπικές διάλεκτοι. Οσο για τους γείτονες όσο καλά και να σας πληρώνουν τα αφεντικά να λέτε τέτοιες μπαρούφες είναι ΣΛΑΥΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ.Οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ήταν και είναι ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΓΛΩΣΣΑ,ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Ο δε ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κατάγεται απο τους ΑΡΓΕΙΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ και συγκεκριμένα από κατ'ευθείαν απόγονους του ΗΡΑΚΛΗ και του ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ. Κάτω λοιπόν τα βρωμόχερά σας από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.

 3. avatar Πεινάω….

  Αντί για μακεδονική γλώσσα, υπάρχει καμμιά μοσχαρίσια γλώσσα, που μου αρέσει πολύ ?

 4. avatar giannis alex

  Ρε Φίλη πώς μεταφράζονται τα ονόματα : Αλέξανδρος, Φίλιππος , Μακεδόνας στα φυρομινέζικα ;
  ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΕΣ λέξεις είναι . Πώς μεταφράζονται στα monkeydonians ;

 5. avatar Guest01062016

  Και ερωτώ: αφού μιλάνε σλαβομακεδονικά, γιατί δεν ονομάζονται Σλαβομακεδονία;; Και απαντώ: ούτε οι ίδιοι το θέλουν, γιατί αντιδρά η αλβανική τους μειονότητα! Τη σλαβομακεδονική γλώσσα ούτε οι ίδιοι τη δέχονται! Αν είναι μάγκας ο Φίλης, αν τολμάει, να πάει στα Σκόπια να μιλήσει για Σλαβομακεδόνες. Να δει κράξιμο! Άρα το "ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα" είναι στάχτη στα μάτια.

 6. avatar LAKILAKI

  ΜΙΝ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

 7. avatar Ellraiser

  Εχει καμμια σχαση με την Μακεδονια αυτή η γλωσσα : Словенскиот македонски јазик наликува на македонски и има корени од него

  Με τον καταδεσμο της Πελλας 375-350 π.Χ :
  [Θετί]μας καὶ Διονυσοφῶντος τὸ τέλος καὶ τὸν γάμον καταγράφω καὶ τᾶν ἀλλᾶν πασᾶν γυ-
  [ναικ]ῶν καὶ χηρᾶν καὶ παρθένων, μάλιστα δὲ Θετίμας, καὶ παρκαττίθεμαι Μάκρωνι καὶ
  [τοῖς] δαίμοσι· καὶ ὁπόκα ἐγὼ ταῦτα διελεξαιμι καὶ ἀναγνοίην πάλ{ε̣}ιν ἀνορξασα,
  [τόκα] γᾶμαι Διονυσοφῶντα, πρότερον δὲ μή· μὴ γὰρ λάβοι ἄλλαν γυναῖκα ἀλλ’ ἢ ἐμέ,
  [ἐμὲ δ]ὲ συνκαταγηρᾶσαι Διονυσοφῶντι καὶ μηδεμίαν ἄλλαν· ἱκέτις ὑμῶ γίνο-
  [μαι· φίλ]αν οἰκτίρετε δαίμονες φίλ[ο]ι∙ δαπ̣ινὰ γάρ ἰμε φίλων πάντων καὶ ἐρήμα· ἀλλὰ
  [----]α φυλάσσετε ἐμὶν ὅ[π]ως μὴ γίνηται ταῦ̣[τ]α καὶ κακὰ κακῶς Θετίμα ἀπόληται·
  [․․․․].ΑΛ[ ]․ΥΝΜ․.ΕΣΠΛΗΝ ἐμός, ἐμὲ δὲ [ε̣]ὐ[δ]αίμονα καὶ μακαρίαν γενέσται·
  [— — —]ΤΟ․[— — —]․․․Ε․ΕΩ[]Α․[․]Ε..ΜΕΓΕ[— — —].

  Δένω με μάγια γραπτά[2] την τελετή και το γάμο της Θετίμας[3] και του Διονυσοφώντος και όλων των άλλων[4] γυναικών και χηρών και παρθένων, ιδιαίτερα όμως της Θετίμας, και τα εμπιστεύομαι στον Μάκρωνα[5] και τους άλλους δαίμονες.[6] Κι όταν εγώ τα ξεθάψω, τα ξετυλίξω και τα διαβάσω πάλι, τότε να παντρευτεί ο Διονυσοφών, όχι νωρίτερα.[7] Και να μην πάρει άλλη γυναίκα, παρά εμένα, και εγώ ....

  ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ?!? ΑΣΧΕΤΟΙ?

 8. avatar θορπ

  τα γύφτικα μιλάνε μπερδεμένα με σλαβικά και βουλγάρικα και ότι άλλο κακό συναπάντημα της Ευρασίας
  Εθνικότητα δεν έχουν πως είναι δυνατόν να έχουν γλώσσα!
  κύριε Νίκο εάν έκανες μια βόλτα με ένα μαγνητόφωνο σε ένα τσαντιρομαχαλα θα είχες ασφαλή συμπεράσματα και δεν θα εκθετόσουν η να ρωτούσες τον Ταμτακο !!
  Υγ.
  κάνεις δεν έχει καταλάβει τι είναι αυτό που σας κάνει να τους υπερασπίζεστε τόσο λυσσαλεα! Γιατί?( μήπως έχετε παλιά χρωστούμενα ) υπόθεση κάνω

  1. avatar Ευπατριδης

   Ρώτα τον αναρχοαυτονομο που ειναι και γνήσιος γυφτοσκοπιανος...

   1. avatar Ωραιο κ αυτο

    Αναρχοαυτονομος?!
    To αλλο με τον Τοτο, το ξερεις?

 9. avatar giannis alex

  Υπάρχει και η μοσχαρίσια , σαν του τουρκοφίλη.

 10. avatar Ellraiser

  χαχαχαχχαχαχαχχαχαχχαχαχαχχα όπως λεμε δηλαδή σερφαρω, τσαταρω η σπαμαρω.
  Να τονισω μαλιστα ότι η σλαβομεκεδονικη εχει βαθιες ριζες πριν από τους Μακεδόνες!. Επισης να τους ευχαριστήσουμε για το αλφαβητο που μας εδωσαν.!

 11. avatar mpla mpla

  Γιατι ρε παιδια τοσες αρνητικες? λεω κατι κακο? Δεν λεω την αποψη μου με επιχειρηματα και μαλιστα οσο πιο αντικειμενικα μπορω? Ειδατε, τι λεει ο γειτονας μας εξ ανατολας? Πως υποστηριζει τον ψευτομακεδονα? Εσεις λετε αν κανουμε τωρα ντου στα σκοπια με την δικαιολογια να αλλαξουν ονομα, ο ερντογανακος θα τους αφησει ετσι? Η αλλη λυση ειναι να το αφησουμε ετσι μπας και σε 10 χρονια ξεσηκωθουν οι αλβανοι των σκοπιων και διαλυθουνε, αλλα τι θα εχουμε τοτε? Μια μεγαλη Αλβανια, ήδη απο τωρα μιλανε για τσαμουρια και οτι τα συνορα τους ειναι κατω στα ιωαννινα,, (μεχρι και αλβανικη ραπ ποπ βγαζουνε, θα εχει πλακα να τα παιζουνε στα κλαπακια της πρεβεζας) ασε που απο βορρα θα εχουμε μια μεγαλη βουλγαρια, που παντα υποφθαλμιουσε τα παρει την θρακη μας και την μακεδονια μας. Η πραγματικοτητα ειναι πως ειμαστε περικυκλωμενοι απο γειτονες που θελουν εδαφη απο την πανεμορφη χωρα μας. Μονο η Ιταλια δεν ζητα εδαφη, γιατι μαλλον το πηραν το μαθημα τους το 40'. Δυστηχως, η αληθεια, ειναι οτι στην τελικη ειμαστε μονοι μας και μονο ο στρατος, το ναυτικο και η αεροπορια μας ειναι η μονη αποτρεπτικη δυναμη που εχουμε για να σκεφτουν καλα αν θα μας κανουν πολεμο, αλλα στο τελος θα συμβει το μπαμ, γι'αυτο πρεπει να ειμαστε ενωμενοι. Οποτε, το οτι ειμαι Συριζαιος δεν σημαινει οτι ειμαι λιγοτερο πατριωτης απο εσας, απλα ειμαι πιο ρεαλιστης απο εσας.

  1. avatar Age

   Πήρες αρνητικές πρώτον γιατί γράφεις μεγάλα κείμενα αλλά κυρίως γιατί η ιστορία της ανθρωπότητας ΠΟΤΕ δεν γράφτηκε από ρεαλιστές αλλά από ονειροπόλους.

 12. avatar αντε

  να δω τι αλλο θα μας πουνε!!!!!ταρακουλο επαθαν με τα χθεσινα και πετανε μονο μπαρουφες.

 13. avatar Darth Gonzo

  Και βέβαια υπάρχει και σλαβογερμανικη, σλαβοζουαχελι, σλαβοιαπωνικη, σλαβοκλινγκονικι και σλαβοβουλκανικη. Και ο Φίλης μιλά την σλαβοβλακικη.

 14. avatar Ωμα τα λέω..

  ΚΕ ΦΙΛΗ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ..

 15. avatar Είναι γνωστό

  Όποιος μένει στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία, άκουγε τους κατοίκους να μιλάνε σλαβομακεδονικά. Πριν από σαράντα χρόνια ήταν η πρώτη γλώσσα της δυτικής Μακεδονίας. Νοτιότερα μιλούσαν τη βλάχικη γλώσσα. Στα νησιά του Ιονίου παρεφθαρμένα ιταλικά. Στην Κρήτη τα κρητικά και στην Κύπρο τα κυπριακά.

  1. avatar Anarion

   Τα οποία και είναι σχεδόν ίδια με τα Βουλγάρικα. Όσο και να τον σιχαίνομαι, ο μπουμπούκος έχει δίκιο.

 16. avatar Καραφας

  Ημουν κουμουνιστης.Καταλαβα πλεων οτι αυτοι οι αριστεροθ πασης φυσεως διχαζαν τον κοσμο.ΒΡΕ ΟΥΡΤ απ'εδω αριστερες κατσαριδες.Ευτυχως ξυπνησα και απλα ετσι νιωθω ποιο Ελληνας απο ποτε.Αντε γεια κοκινα φασισταρια!!!!

  1. avatar xixix

   καλα ναι ειναι σιγουρο οτι ησουν κομμουνιστης.οσο κομμουνιστης ηταν και ο Ρουπακιας

   1. avatar καραφας

    ΝΑΙ ΗΜΟΥΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙ ΚΑΙ ΑΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΠΟΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΤΙ ΞΥΠΜΗΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΝΑΞΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ ΝΙΩΘΩ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.

 17. avatar alekos

  ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ Ο Κος ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ ,ΑΡΤΙ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙΣΑ. ΑΠΟΡΩ ΣΤΆΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.
  ΤΟ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ !!

 18. avatar Hector1955

  Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Φίλης υπήρξε ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας. Δεν φταίει όμως αυτός, φταίνε εκείνοι που στείλανε τον κ. Φίλη και όλους τους άλλους ... Φίληδες στην εξουσία.

 19. avatar Te

  Θα πήγαινε ποτέ κάποιος από αυτούς που ψήφισαν αυτό το πράγμ@ και το έστειλαν στην βουλή να του κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς κάποιος αμορφωτος σαν και αυτό το πράγμ@ γιατί λοιπόν τον αφήνετε να αποφασίζει για εσάς χωρίς εσάς?

 20. avatar σταυρος 1

  ΤΙ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΗΧΩΡΑ ΜΟΥ ΡΕ [...] ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ?
  ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΤΩΡΑ
  ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΝΑΤΕ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει