Ισχυρό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για απ’ ευθείας εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στην οποία συζητήθηκε το θέμα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας Γ. Ανωμερίτης φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολιτικοί, οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι απαγορεύουν την απ’ ευθείας εκλογή από τη βάση».

Και αν οι πολιτικοί λόγοι που φέρεται να επικαλέστηκε ο κ. Ανωμερίτης αποτελούν και κατ’ έναν τρόπο τις πολιτικές του απόψεις, οι οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι είναι και σοβαροί και πραγματικοί. Γι’ αυτό και προκλήθηκε έντονη και πολύωρη συζήτηση, που ακόμα δεν έχει καταλήξει σε απόφαση – εισήγηση προς το Πολιτικό Συμβούλιο.

Τις επόμενες ημέρες, δηλαδή, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ζητήσει από τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε αποφάσεις για το αν μπορούν ή δε μπορούν να υποστηρίξουν στα όρια της περιοχής τους τη διαδικασία απ’ ευθείας εκλογής. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες απαντήσεις θα είναι αρνητικές, για δύο λόγους:

Πρώτον διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών οργανώσεων θα επικαλεστούν την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και η οποία δε γίνεται να χρηματοδοτήσει μία τέτοια διαδικασία.

Δεύτερον, διότι όντας σε κατάσταση διάλυσης εδώ και μήνες, αδυνατούν να κινητοποιήσουν τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, ώστε να συμμετάσχουν σε μία τέτοια διαδικασία, τουλάχιστον σε βαθμό που ο αριθμός των συμμετεχόντων να είναι αξιοπρεπής.

Τρίτον, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μετατραπεί μία τέτοια διαδικασία στην οποία το ΠΑΣΟΚ περιμένει να επενδύσει πολιτικά, σε πανελλήνια εικόνα έντασης και επεισοδίων.

Το βέβαιο είναι ότι Παπανδρέου και Καρχιμάκης πριν από την προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου γνώριζαν το κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που είχε προηγηθεί.

Δεν έκαναν όμως καμία νύξη σε αυτήν, επιμένοντας στην ανάγκη εκλογής νέου αρχηγού απ’ ευθείας από τη βάση.

Αυτό που τώρα αναμένεται είναι στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη, να συμμετάσχει ο κ. Ανωμερίτης ώστε να ενημερώσει για όλα αυτά τα μέλη του οργάνου και ή να ληφθεί τότε η απόφαση για μία άλλη διαδικασία (η πλευρά Βενιζέλου έχει προτείνει μετατροπή της Εθνικής Συνδιάσκεψης σε έκτακτο συνέδριο για άμεση λήψη αποφάσεων ή και εκλογή προέδρου) ή να παραπεμφθεί η απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.