«Ημέρα μνήμης, περισυλλογής και συναίσθησης του ιστορικού χρέους η σημερινή» αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, για τη σφαγή αμάχων στο μαρτυρικό Δίστομο στις 10 Ιουνίου του 1944.

«Η σφαγή του Διστόμου έχει εγγραφεί ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη, την ελληνική και την παγκόσμια, όπως βεβαίως οι αγώνες και οι θυσίες του Ελληνικού λαού στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής» τονίζει. «Αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής του Διστόμου και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Ναζί».

«Παράλληλα» επισημαίνει «συναισθανόμαστε το ιστορικό χρέος έναντι των προγόνων μας, που δεν είναι άλλο από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και η αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας σε βάρος του Ελληνικού λαού.

»Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου μέχρι την τελική δικαίωση, είναι μέγιστο ηθικό και ιστορικό χρέος απέναντι στα θύματα της ναζιστικής κατοχής», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.