«Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής μειώνει σημαντικά το ελληνικό χρέος, με ταυτόχρονο αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

«Η Ευρώπη, στηρίζοντας τη μείωση του χρέους, μας προσφέρει μια ακόμα ευκαιρία να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Στην περίπτωση όμως που οδηγηθούμε στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αυτή θα έχει πλέον πολύ μικρότερες επιπτώσεις στο διεθνές σύστημα», προσθέτει.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με κύριο “επιχείρημα” την ανικανότητά της να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και να δώσει μια προοπτική στους δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει. Γι αυτό και η Ευρώπη αντιμετώπισε μόνο την πλευρά του χρέους και η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτε από πλευράς πρόσθετων επενδύσεων. Αντίθετα αυξήθηκε κατά 15 δις το μέρος των χρημάτων που θα πρέπει να πάνε από τις αποκρατικοποιήσεις στην αποπληρωμή του χρέους.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς. Δεν ξέρουμε το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη συμφωνία και την τελική της διάρθρωση. Δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τι θα σημαίνει αυτό για την ρευστότητα της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σε σχέση με την παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Ελλάδα, είναι στο δικό μας χέρι τι είδους σχέση θα έχουμε με αυτούς. Αν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα η παρουσία τους θα είναι αδιάφορη και σε κάποια σημεία θετική. Αν δεν τα τηρήσουμε, η χώρα θα οδηγηθεί είτε ούτως είτε άλλως στην καταστροφή, αφού δεν έχουμε σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν εφαρμόστηκε κυρίως λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας. Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου κινδυνεύει θανάσιμα από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία πορεύεται χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ούτε το μέγεθος, ούτε τις επιπτώσεις της αποτυχίας της. Η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση. Έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιήσει με λογική και σοβαρότητα την βοήθεια και την παρουσία της Ευρώπης. Αντίθετα θα οδηγηθεί στην καταστροφή αν υποκύψει στις σειρήνες των κάθε είδους συμφερόντων που θα ήθελαν επιστροφή στη δραχμή για να λεηλατήσουν σε τιμή ευκαιρίας την περιουσία και τους κόπους των Ελλήνων και να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στην μακάρια εποχή που εξαγόραζαν την ψήφο των Ελλήνων, καταστρέφοντας το μέλλον τους.

Οι Έλληνες στα επόμενα χρόνια θα έχουμε μόνο τα χρήματα που προκύπτουν από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουμε και την προσδιορισμένη και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή βοήθεια. Αν απαλλαγούμε από την κυριαρχία του ιδιοτελούς κομματισμού, του συντεχνιακού πρυτανείου και της κρατικοδίαιτης διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι στο χέρι μας», καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.