Μουδιασμένο εμφανίζεται το πολιτικό σύστημα μπροστά στην νέα απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες η πρώτη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν αρνητική κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα επακολουθήσουν αλλά και τις επιπτώσεις στα ταμεία και το τραπεζικό σύστημα.

Και μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έσπευσε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα υπάρξει αντίδραση από ελληνικό πολιτικό κόμμα όμως ήδη η Ν.Δ. παρά την αρχική αμηχανία και την αναμονή της τελικής απόφασης μιλά, έστω ανεπίσημα ακόμα, για μη διαχειρίσιμο χρέος παρά το κούρεμα αν συνεχιστεί η ίδια «συνταγή».

Η επίσημη τοποθέτηση αναμένεται μετά την επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό όμως ήδη θεωρείται βέβαιο ότι το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σκοπεύει να ψηφίσει «το νέο μνημόνιο».

Η αριστερά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους μιλώντας για ουσιαστική πτώχευση. Το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κ.Μπακογιάννη αρκετές ώρες μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμα ενδεικτικό του προβληματισμού ειδικά στα κόμματα που είχαν υπερψηφίσει το πρώτο μνημόνιο.

Όπως κι αν έχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα την επόμενη μέρα της απόφασης εμφανίζεται μουδιασμένο και βαθειά προβληματισμένο όχι μόνο για την πορεία των οικονομικών μεγεθών ή την εφαρμογή της νέας συμφωνίας στην πραγματική οικονομία αλλά για αυτή καθεαυτή την επιβίωση των πολιτικών σχηματισμών με την μορφή που ξέρουμε τα επόμενα χρόνια σε μια εποχή βαθειάς λιτότητας και ραγδαίων κοινωνικών ανακατατάξεων.