Τι συμφώνησαν στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου

«Ένα όραμα για την Ευρώπη» στη Διακήρυξη των Αθηνών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:44
09/09/2016
Τι συμφώνησαν στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου
5
loading

Η σαφής δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα διατυπώνεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, που υιοθετήθηκε στη σημερινή Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στη Διακήρυξη για «ένα όραμα για την Ευρώπη» το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

eumed22

Στη Διακήρυξη των Αθηνών τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

eumed24

Στη Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του «Πακέτου Γιούνκερ», καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

eumed12

Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στη Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

eumed13

Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.

Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

eumed15

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar criskalts

  Τσίπρα γερά
  κέρνα τραχανά
  στον πέρα μαχαλά
  ο Σόιμπλε γελά

  Τα φρύδια μας κουνιούνται
  δεξιά κι αριστερά
  θαρρεί κανείς πως είναι
  σακούλι με φλουριά.

  Πάω για Σνόιμπλε ποίησης

 2. avatar teodman

  Τι να συμφωνήσετε βρε ακαμάτηδες!!!!! με πρωτο και καλύτερο το Τσίπρα!!!

  Ουστ

 3. avatar ταπανταολα

  ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
  ΕΛΑ ΡΕ [...] ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΣΟΒΑΡΑ;
  ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΚΑΚΑΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΚΟΝΤΑ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ.
  ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΑ.
  ΑΝΕΞΟΥ ΑΥΤΟ.
  ΕΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΕΞΩ Η ΣΕΧΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΑΠΟ ΤΗΝ.ΕΥΡΩΠΗ.

 4. avatar neraida

  THN ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ EUROGROUP ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙ .. ΕΙΠΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΑΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. ΤΟ [...] ΓΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΦΑΓΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΧΑΛΑΚΙΑ ....ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΘΑ ΠΙΟΥΝΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ

 5. avatar Social Distortion

  Τι λες ρε παιδάκι μου...
  Έκλεισε η μισή Αθήνα ενω μπορούσαν να ανταλάξουν ένα e-mail.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει