Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο ΛΑΟΣ μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σάββατο, κατά την οποία ο Γιώργος Καρατζαφέρης έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, εκτιμώντας ότι θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος του χειμώνα.

Στον ΛΑΟΣ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά εκτιμάται ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, είναι πάρα πολύ πιεσμένη» όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαίος παράγων του κόμματος.

Πρωταρχικός στόχος του κ. Καρατζαφέρη είναι η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ εκτιμά ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτό τότε απομένουν οι εκλογές ως εναλλακτική επιλογή για τον τόπο.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέθεσε στο βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, Μάκη Βορίδη, την ευθύνη σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος, με το οποίο θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό ζητώντας την ψήφο του, στις ερχόμενες εκλογές.

Ο κ. Βορίδης ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές και τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ζητώντας εισηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βορίδης θα συγκεντρώσει τις εισηγήσεις και θα τις διαμορφώσει σε ένα τελικό κείμενο το οποίο θα δοθεί προς έγκριση στον πρόεδρο του κόμματος και στην Κεντρική Επιτροπή.

Δεν πρόκειται να γίνει διαβούλευση, διότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, όπως αναφέρει, ενώ ζητά από τα στελέχη του ΛΑΟΣ «εξειδικευμένα πράγματα όχι γενικολογίες».

Δηλαδή συγκεκριμένες ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες θέσεις και προτάσεις, μακριά από βερμπαλισμούς και αοριστίες, οι οποίες θα γίνουν άμεσα κατανοητές από τον κόσμο, ο οποίος θα κληθεί να τις κρίνει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βορίδης προτίθεται να συντάξει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ξεχωριστά ανά τομείς, και ανά κυβερνητικές δράσεις. Στόχος του είναι να υπάρχουν περίπου είκοσι βασικοί άξονες κυβερνητικής δράσης, οι οποίοι θα εξειδικεύονται σε πρώτη φάση, από περίπου δέκα θέσεις-προτάσεις, για κάθε άξονα δράσης.

Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του για την τελική σύνταξη του προγράμματος είναι περίπου ένα τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τους συναδέλφους του και τα στελέχη της Κ.Ε. να έχουν αποστείλει εντός ενός μήνα τις εισηγήσεις, και εκτιμά ότι απαιτούνται δυο μήνες για την τελική διαμόρφωση.

Παράλληλα ο ίδιος, θα πραγματοποιήσει επαφές με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, -με τους εκπροσώπους της παραγωγής στην κοινωνία- προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις τους, οι οποίες και θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με εμπορικούς συλλόγους, τον δικηγορικό σύλλογο. τα Επιμελητήρια, τον Ιατρικό Σύλλογο, κ.α.

«Θέλω να ακούσω τι έχουν να μου πουν π.χ. οι δικαστές και οι δικηγόροι για τη Δικαιοσύνη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βορίδης, ο οποίος προσθέτει ότι ο βασικός στόχος του προγράμματος του ΛΑΟΣ θα είναι η ενίσχυση της κυβερνητικής φυσιογνωμίας του κόμματος. «Ότι ο ΛΑΟΣ δεν είναι πλέον μια δύναμη διαμαρτυρίας, αλλά βάζει τις προϋποθέσεις και τα θεμέλια για να ασκήσει κυβερνητικές ευθύνες», επισημαίνει.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΛΑΟΣ και υπεύθυνος για την σύνταξη του προγράμματος, επισημαίνει ακόμη ότι η πρόθεσή του είναι «να υπάρξει μια διαδικασία, στην οποία θα εμπλακούν η κοινοβουλευτική ομάδα, οι γραμματείες κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΛΑΟΣ, αλλά και να ακουστεί πρωταγωνιστικά η κοινωνία, κυρίως έτσι όπως εκφράζεται από τα συλλογικά επαγγελματικά της όργανα, οι θέσεις των οποίων θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να αξιολογηθεί το σύνολο αυτού του υλικού, από ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένη γνώση».