«Τιμούμε τη συμφωνία αλλά δεν την προσκυνούμε» τονίζει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σημειώνει πως «το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι κάποια μέτρα ανακούφισης αλλά το σχέδιό μας για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν «ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το νέο κοινωνικό κράτος».

Ο κ. Δραγασάκης τονίζει παράλληλα ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής, με υπεύθυνο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα του χρέους.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κόκκινο ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως στόχος είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με βασικά στοιχεία την ανάπτυξη, την εργασία, το κράτος πρόνοιας και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει το μέλλον των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας» και συμπλήρωσε: «Η μη επίλυση των “κόκκινων” δανείων μέχρι σήμερα προκάλεσε ένα φάυλο κύκλο καταστροφής κεφαλαίων, επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας. Υπάρχει συστηματική και σκόπιμη παραπληροφόρηση από συγκεκριμένες πλευρές σχετικά με τη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια».

Ερωτηθείς για την Υγεία ο κ. Δραγασάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτό που έλειπε στην Υγεία ήταν ο “γιατρός της γειτονιάς”. Στο ΚΥΣΚΟΙΠ σχεδιάζουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα ήταν αποσπασματικό και αναποτελεσματικό. Σήμερα ξεκινάμε το ξαναχτίσιμό του. Η παρέμβασή μας μέσα από το ΚΥΣΚΟΙΠ έχει έναν τετραπλό άξονα: Υγεία – Πρόνοια – Εργασία/Κοινωνική Οικονομία – Παιδεία».

«Εάν θέλουμε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα, αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως παλιά. Χρειαζόμαστε ένα είδος “Διαύγειας” και για το τραπεζικό σύστημα. Σίγουρα υπάρχουν δυνάμεις που δεν το επιθυμούν. Όπως έχω ξαναπεί, στην Ελλάδα εκκρεμεί ακόμη ένας “φάκελος τράπεζες”. Οι τράπεζες είναι κρίσιμο να ξαναγίνουν “τράπεζες”, δηλαδή να αρχίσουν να ξαναχρηματοδοτούν την οικονομία» τόνισε αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα.