Την εκτίμηση πως οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι ξεκίνησαν ήδη τους βομβαρδισμούς στη Ράκα της Συρίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στο Mega, στον βομβαρδισμό στο Χαλέπι οι πρόσφυγες ξαφνικά αυξήθηκαν. «Ήταν οι φοβερές μέρες των 20.000 ανθρώπων την ημέρα», είπε και συμπλήρωσε πως «εάν κανείς επιδιώκει την οριστική επίλυση του προβλήματα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και αυτό είναι καλύτερο να γίνει μέσα από πολιτικές διαδικασίες».

Για το ενδεχόμενο να ήταν πλαστό το διαβατήριο του τρομοκράτη που φέρεται να πέρασε από την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι για την ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων στην Τουρκία ορισμένα εκ των οποίων είναι «εξαιρετικά πιστές απομιμήσεις».

Παρότι μάλιστα -είπε- η Ελλάδα κατηγορείται από κάποιους ότι είναι ξέφραγο αμπέλι, ο τρομοκράτης που πέρασε «ήταν διαπιστευμένος με όλες τις συνθήκες που η ΕΕ και η συνθήκη Σέγκεν επιβάλλει». Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή που ακολούθησε επακριβώς τις διαδικασίες ασφάλειας που η ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ και με βάση τα στοιχεία που μπορεί κανείς να λάβει και κυρίως μέσα από τη δαχτυλοσκόπηση, τα μηχανήματα βγάζουν αυτόματα εάν κάποιος είναι σεσειμασμένος ή εάν έχει κατηγορηθεί σαν επικίνδυνος.

Όπως είπε ο υπουργός, δεν πρέπει το θλιβερό γεγονός της Παρασκευής να καταδικάσει όλους τους πρόσφυγες, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του ότι μπορεί ένα τέτοιο θέμα να δώσει άλλοθι σε ακροδεξιές απόψεις. Τάχθηκε υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων και των μέτρων ασφαλείας, όχι όμως στο να γίνει η Ελλάδα μια φυλακή.

Για τα περιθώρια βελτίωσης των ελέγχων στην Ελλάδα, τόνισε πως εξαρτάται από την ποιότητα της πλαστογραφίας και πως ακόμα και αυτό το θλιβερό γεγονός δείχνει την ανάγκη της επαλήθευσης των στοιχείων των προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, αναφερόμενος στην πρόταση όπως είπε της Αθήνας να γίνονται οι μετεγκαταστάσεις των προσφύγων εκεί, όπου με άλλη ηρεμία και σε άλλο βάθος χρόνου μπορούν οι υπηρεσίες να δουλέψουν.