Μέσα στις επόμενες 40 μέρες θα έχει εκκαθαρίσει το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση του κόμματος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγκάστηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και την επιβράβευση του Αλέξη Τσίπρα με επτά μονάδες διαφορά, παρά το γεγονός ότι έφερε ένα νέο μνημόνιο, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες.

Η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει από την κομματική βάση και θα πραγματοποιηθεί – σύμφωνα με πληροφορίες – στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλία με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στη Συγγρού υπογράμμισε ότι κλίνει στο να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, αν και ήδη στη ΝΔ έχουν διαμορφωθεί διάφορες ομάδες, καθώς διαφωνεί με τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το «καραμανλικό» στρατόπεδο εμφανίζεται αποδυναμωμένο, δεδομένου ότι ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ένα από τα στελέχη που τοποθετούνταν στην κούρσα διαδοχής, βρέθηκε εκτός Βουλής, λόγω εκλογικού νόμου, ενώ το ίδιο συνέβη με τον Αλέξανδρο Κοντό που έμεινε εκτός, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και τις τρεις έδρες στην Ξάνθη.

Για την ώρα κορυφαία στελέχη του κόμματος παρέμεναν μέχρι χθες αμέτοχα, ενώ οι κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης έκαναν άμεσα αισθητή την παρουσία τους, λειτουργώντας ως «δεξιά πλατφόρμα» στο εσωτερικό του κόμματος. Ασκώντας, κατά βάση, κριτική στη στροφή προς τον «μεσαίο χώρο» που πραγματοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης, οι δύο βουλευτές, πλαισιωμένοι και με άλλους κοινοβουλευτικούς, όπως η Αννα Ασημακοπούλου, κάνουν λόγο για σειρά στρατηγικών και τακτικών αστοχιών.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Π. Τατούλης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του.

Ωστόσο μια ισχυρή ομάδα εντός του κόμματος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναζήτησης ενός στελέχους της νεότερης γενιάς που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να επαναφέρει το κόμμα κοντά νέους και γυναίκες.

Ήδη υπάρχουν σκέψεις για στελέχη από τη νεότερη γενιά του κόμματος και έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι, ωστόσο κάθε ένα συγκεντρώνει τα δικά του θετικά και αρνητικά στοιχεία.