Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ήταν άκρως συμβολική. Ο πρωθυπουργός εμμένει στην στρατηγική του, η οποία είναι η ίδια από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2016, μέχρι και την εκλογική νίκη της οδού Πειραιώς στις βουλευτικές κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου: ο δρόμος του κέντρου. Και αυτό μου εξηγούσαν το κατέστησε σαφές με την παρουσία στις δυο εκδηλώσεις, τόσο για τον Κ. Σημίτη όσο και στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου. «Μην ξεχνάς ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε και πήρε κοντά του στελέχη που δεν είχαν ευθεία αναφορά στο κεντροδεξιό χώρο και πολλά από όσα έκανε την πρώτη του κυβερνητική θητεία είχαν έντονο μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό πρόσημο στο πλαίσιο της στρατηγικής του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”» μου ανέφερε κεντρικός συνεργάτης του.

Σύναξη στο γραφείο Τσακαλώτου

Πάμε τώρα στα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συγκεκριμένα όσα γίνονται ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Χθες μου τηλεφώνησαν το μεσημέρι και μου είπαν ότι γίνεται μεγάλη σύναξη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα Εξάρχεια. Τι να κάνω, κατηφόρησα από την Βαλαωρίτου και είδα τι γίνεται: Πολλά στελέχη εκεί και συζητούσαν για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, δηλαδή πότε φεύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ και για το κείμενο που θα ετοιμαστεί. Εκεί έμαθα ότι ήταν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Λάμπρου, η Αννέτα Καββαδία, κ.ά. Το συμπέρασμα; Θα φύγουν και η Κ.Ε. προμηνύεται εκρηκτική, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η αποχώρηση θα γίνει μετά την συνεδρίαση ή μεσούσης, εκτός εάν υπάρξει παράταση στις αποφάσεις την ύστατη στιγμή.

Δεν κάνει πίσω ο Κασσελάκης

Το ζήτημα είναι πως απαντάει ο Στέφανος Κασσελάκης στο αναμενόμενο διαζύγιο με την Ομπρέλα. Από το περιβάλλον του μου είπαν ότι δεν κάνει πίσω και δεν πρόκειται να αλλάξει την εισήγησή του για διαγραφές, αλλά μου διευκρίνισαν πως όλα θα γίνουν με βάση το καταστατικό. Άρα, μην περιμένετε επικύρωση των διαγραφών στην Κ.Ε. αλλά παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Δεοντολογίας που έχει δουλειά ακόμα.

Με τους ευρωβουλευτές ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως μου είπαν συνεργάτες του δίνει μεγάλη έμφαση στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες. Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εννοείται πλην Στέλιου Κούλογλου και αυτό που μου εκμυστηρεύτηκαν από τον κύκλο υποστηρικτών του νέου προέδρου, είναι πως επιθυμεί να είναι όλοι οι νυν ευρωβουλευτές εκ νέου υποψήφιοι, εκτός του Δημήτρη Παπαδημούλη που εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε πει πως δεν θα είναι.

Ο ρόλος Κόκκαλη

Το ερώτημα που υπάρχει είναι τι θα γίνει με τον Πέτρο Κόκκαλη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι κινείται μεθοδικά στο παρασκήνιο και ετοιμάζεται πολιτική κίνηση ενόψει των ευρωεκλογών. Ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει, αλλά οι μυημένοι μου λένε πως δεν το διαψεύδει κιόλας. Αυτό που ξέρω είναι ότι εργάζονται μεθοδικά για το νέο σχηματισμό και ακαδημαϊκοί, νέα και άφθαρτα πρόσωπα με φόντο θέματα που αφορούν τη νέα γενιά, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, κ.ά.

Αλλαγή ατζέντας

Πάντως ο Κασσελάκης δε θέλει σκοτούρες ενόψει της ΚΕ και με το ταξίδι στις Βρυξέλλες θέλει να αλλάξει και την ατζέντα για το κόμμα του. Και δίνει μεγάλο βάρος στις συναντήσεις του με τον Επίτροπο Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργό Ιταλίας, Paolo Gentiloni, τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, Juan Fernando Lopez Aguilar, τον πρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Philippe Lamberts και τους συμπροέδρους της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Martin Schirdewan και Manon Aubry και ευρωβουλευτές της Ομάδας. Τι έμαθα; Ενεργό ρόλο να εξασφαλιστούν αυτές οι επαφές διαδραμάτισε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο άλλοτε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια και τώρα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.

Παγώνει η μετακόμιση στους ευρωσοσιαλιστές

Αρχικά υπήρχε η σκέψη του Κασσελάκη να μετακομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές, αλλά τώρα μαθαίνω ότι ενόψει των ευρωεκλογών και λόγω και της παρέμβασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αυτό πάγωσε. Και ως εκ τούτου μου έλεγαν χθες ότι με τις συναντήσεις του με κορυφαίους εκπροσώπους των τριών προοδευτικών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανεπιβεβαιώνει το ρόλο του κόμματος ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που χτίζει γέφυρες με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Τους πιστεύουμε; Εγώ δυσκολεύομαι, αλλά μένω στην επιχειρηματολογία τους, ότι αυτός θα είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές: να ξαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα βάλει φρένο στην κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων και θα προωθήσει λύσεις βιώσιμης, συμπεριληπτικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής επανίδρυσης της Ευρώπης.

Τα κεράσματα του Μαρινάκη

Με άλλο αέρα μπήκε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπροσωπος, καθώς γελούσαν μέχρι και τα «μουστάκια» του. Ο λόγος; Έγινε πριν λίγες ημέρες για πρώτη φορά μπαμπάς και ήταν φανερά περήφανος για τον νέο αυτό ρόλο που τον πλημμυρίζει όπως είπε πρωτόγνωρα συναισθήματα. Μάλιστα έφερε κεράσματα για όλους -δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό- αλμυρά και γλυκά και έπεσαν «βροχή» οι ευχές! Ο μπέμπης ήρθε τρία χρόνια μετά το γάμο του με τη σύζυγό του, τη δικηγόρο Κατερίνα Μαχαιριώτη επισφραγίζοντας τον έρωτας τους. Το ζευγάρι είναι μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια και ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου τον Αύγουστο του 2020, στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, με καλεσμένους ελάχιστους συγγενείς και φίλους λόγω της πανδημίας.

Έρχεται σύντομα η μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών

Η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη αναμένεται να δοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπως μου λένε, και δε θα αφορά τον Προϋπολογισμό του 2024. Το Μαξίμου είναι αποφασισμένο μέχρι τις γιορτές να φέρει προς ψήφιση το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου για την ίδρυση στη χώρα μας και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το νομοθέτημα θα είναι έτοιμοι σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να το παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για λίγες ημέρες πριν πάρει το δρόμο της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου και ακολούθως της ψήφισης στην Ολομέλεια. Εννοείται πως στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και σε αυτά της ελάσσονος «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους και προετοιμάζονται, ώστε η αντίδραση να είναι δριμεία. Το Υπουργείο Παιδείας θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δύσκολα θα τις βρει εύκολα. Αυτό που θα κάνει πάντως, όμως λένε οι πηγές μου, είναι να αποστείλει το νομοσχέδιο και στους πρυτάνεις όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να το μελετήσουν και να το συζητήσουν στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου. Αν πάντως τα βρει πολύ σκούρα η κυβέρνηση μπορεί να το μεταθέσει για αμέσως μετά τις γιορτές αλλά στόχος είναι «να τελειώνουμε με αυτό», όπως δηλώνουν οι ιθύνοντες.

Δρόμος χωρίς επιστροφή για τον Τσάνταλη;

Ως αντίστροφη μέτρηση ή δρόμο χωρίς επιστροφή περιγράφουν άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους μιλάω την πορεία της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη. Αρκετοί είναι εκείνου που δίνουν μεγάλο μέρος ευθυνών στη σημερινή διοίκηση της εταιρείας, λέγοντας ότι μετά τον θάνατο του μεγάλου οινοποιού, Ευάγγελου Τσάνταλη, τα πράγματα στην επιχείρηση ακολούθησαν αντίθετη διαδρομή, φτάνοντας σήμερα ένα βήμα πριν το λουκέτο. Η εταιρεία έχει διακόψει την παραγωγή της και οι προμηθευτές δεν δίνουν καμία πίστωση με αποτέλεσμα να μην έχει μπουκάλια ή φελλούς για να εμφιαλώσει τα κρασιά της. Τα χρέη υπερβαίνουν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε όλα τα άλλα προστίθεται και η απώλεια της αγοράς της Ρωσίας, η οποία αποτελούσε έναν ισχυρό πόλο εσόδων για την Τσάνταλης. Μάλιστα όπως μου λένε είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διάσωση της εταιρείας με μόνο πιθανό σενάριο να φαντάζει, να αποκτήσει κάποιος άλλος μόνο τα εμπορικά της σήματα. Το γεγονός πάντως είναι ότι όσο η πτώση συνεχίζεται τόσο απαξιώνεται η επιχείρηση που έχει ιστορία 133 ετών.

Η Eurobank συνεχίζει τον «καλπασμό» στο εννεάμηνο του 2023

Σε ισχυρή πορεία ανάπτυξης οδηγείται η Eurobank, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της λίγες μόλις μέρες μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ που είχε το 1,4% των μετοχών της και την αγορά του ποσοστού από την τράπεζα. Στους στρατηγικούς πυλώνες της Eurobank είναι πλέον η χρηματοδότηση των πελατών της, με την πλήρη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών όρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι τόκοι για μία ακόμα φορά έφεραν σημαντικά έσοδα στα ταμεία της τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 55,3% σε ετήσια βάση έναντι του εννεαμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ κυρίως λόγω των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Η γενική εικόνα της τράπεζας δείχνει όχι μόνο σημάδια αισιοδοξίας, αλλά και ότι οι δύσκολες μέρες του παρελθόντος και της οικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον αρκετά μακριά.

Η «Μικρή Αθήνα» του Ελληνικού

Για τη νέα γειτονιά που δημιουργείται στο Ελληνικό μίλησε χθες το μεσημέρι σε δημοσιογράφους ο Οδυσσέας Αθανασίου, αναφερόμενος στη μικρή Αθήνα που χτίζεται κάνοντας λόγο για τη «Little Athens», όπως τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Lamda Development. Να σας θυμίσω εδώ ότι μόλις προχθές σας έλεγα ότι ετοιμάζεται να βγει στην αγορά ένα ακόμη μέρος 350 ακινήτων από τα 1.000 συνολικά που προβλέπεται να κατασκευαστούν στην πρώτη φάση της μεγάλης επένδυσης. Ταυτόχρονα όμως έχει σημασία να αναφέρουμε ότι τα 350 αυτά ακίνητα έχει σχεδιάσει ένας από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Παύλος Χατζηαγγελίδης, ο οποίος ξεχωρίζει σε όλα τα κτίρια που έχει σχεδιάσει έως τώρα.

Μεγαλώνει το «σούπερ μάρκετ» της efood

Σε φάση διαρκούς ανάπτυξης βρίσκεται το «σούπερ μάρκετ» της efood. Ο λόγος για το efood market, το οποίο κατάφερε να αυξήσει το τζίρο του στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ το 2022, όπου σε σχέση με το 2021 σημαίνει αύξηση πωλήσεων κατά 255%. Και λέμε «σούπερ μάρκετ», καθότι αποτελεί το κανάλι της efood που λειτουργεί ανεξάρτητα από την εταιρεία διανομών φαγητού που όλοι γνωρίζουμε και δραστηριοποιείται στην διανομή προϊόντων σούπερ μάρκετ με το μοντέλο του quick commerce καθώς και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Το efood market αποτέλεσε για το efood, την υπηρεσία με την υψηλότερη ανάπτυξη το 2022 καθώς εμφάνισε τριπλασιασμό των παραγγελιών σε σχέση με το 2021. Η σημαντική αυτή ανάπτυξη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην γενικότερη αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, που έδειξαν μια σαφή τάση προτίμησης των ηλεκτρονικών καναλιών για αγορές super market και μικρής λιανικής. Μάλιστα, εκτός από την αύξηση στον αριθμό των παραγγελιών σημείωσε και ισχυρή αύξηση και στη συχνότητα παραγγελιών ανά χρήστη, κατά 25,7%.

Έπεσαν οι υπογραφές για την επέκταση του ΚΑΤ

Στην υπογραφή των συμβάσεων για την επέκταση των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου ΚΑΤ προχώρησαν το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΚΤΕΡ που θα αναλάβει το έργο. Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και στην ανακαίνιση χώρων υπογείων και νοσηλευτικών τμημάτων του 5ου ορόφου στην κεντρική πτέρυγα του νοσοκομείου. Στη συνάντηση για τις υπογραφές ήταν παρών ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στελέχη της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των εργασιών είναι 11 μήνες.