Την κομματική τρίαινα ύψωσε χθες το βράδυ από τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όχι μόνο για τον ίδιο αλλά σχεδόν για το σύνολο των μελών της Ομπρέλας. Η χθεσινή σύναξη ήταν άκρως διαφωτιστική για τα μελλούμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχα δίλημμα εάν θα πήγαινα προς τα εκεί ή στον Ελληνικό Κόσμο για την εκδήλωση τιμής στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Τελικά με τη βοήθεια ενός φίλου μηχανόβιου πρόλαβα και πήρα κλίμα και από τις δυο εκδηλώσεις, αλλά πετάχτηκα και για λίγο στο Μέγαρο Μουσικής, όπου είχε εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου.

Κούνησε μαντήλι

Να ξεκινήσω όμως απ’ όσα είδα στον ΤΡΙΑΝΟΝ. «Το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;». Το παραπάνω δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» με θέμα το μέλλον της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς μπροστά στις νέες προκλήσεις και συνθήκες. Εκτός από τον Τσακαλώτο, στην εκδήλωση συμμετέχει η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου. Επιπλέον, ομιλητές είναι ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου και ο Αντώνης Τζανακόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παρόντες οι διαγραφέντες

Εκεί ήταν και οι Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, με το ερώτημα της διαγραφής. Και αυτό ήταν και το θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια για το τι θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Και όλα αυτά στη σκιά του άρθρου με τίτλο «να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο της λογικής», του καθηγητή πολιτικής επιστήμης Νίκου Μαραντζίδη που προτείνει να αποχωρήσει από την ηγεσία ο Κασσελάκης και να αναλάβει ο Σωκράτης Φάμελλος ως τις Ευρωεκλογές. Ο Μαραντζίδης που ήταν τους τελευταίους μήνες πριν από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα σύμβουλός του και μετά της Έφης Αχτσιόγλου, παίρνει θέση κατά της αποχώρησης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να φύγουμε

Το κλίμα όμως στο ΤΡΙΑΝΟΝ ήταν από όλα σχεδόν τα μέλη στη λογική να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το κύμα φυγής αποτυπωνόταν σε όλες τις συζητήσεις τους στα πηγαδάκια. Εκεί ήταν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και εκλογολόγος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Κώστας Πουλάκης, κ.α. Και οι αιχμές για τον Κασσελάκη ήταν πολλές και ουκ ολίγα τα αρνητικά σχόλια.

Η χειραψία Καραμανλή – Μητσοτάκη

Μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια χειραψία και λίγες κουβέντες λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, εμφανίστηκε με την σύζυγό του Νατάσα και τα δυο του παιδιά, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και την πολιτική παρακαταθήκη της εκλιπούσας πολιτικού.

Ο Κυριάκος με το βλέμμα στον Σημίτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα, είχε λάβει πρόσκληση από τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να συμμετάσχει την Πέμπτη στο Παρίσι σε Διάσκεψη για τη Γάζα. Ακολούθως πήγε στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη. Εκεί άκουσε τον πρώην πρωθυπουργό να αναφέρει, «παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο». Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αρκετοί πολιτικοί. Ο πρωθυπουργός είδε εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, υπουργούς, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη, προσωπικότητες της οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής. Την εκδήλωσε άνοιξε η πρόεδρος του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου. Προβλήθηκαν βίντεο για τη ζωή και το έργο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, καθώς και βιντεοσκοπημένοι χαιρετισμοί διεθνών προσωπικοτήτων. Τι μου είπαν όμως οι παρατηρητές; Αν ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στήσει ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο, με υπουργούς σε κομβικά πόστα, εύκολα θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει. Και αυτό διότι εκεί ήταν οι υπουργοί Γιώργος Φλωρίδης, Χρήστος Στυλιανίδης, Λινά Μενδώνη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Πάνος Τσακλόγλου, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Θεμιστοκλέους. Και βέβαια και αρκετά πρόσωπα που αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανήκουν στον εκσυγχρονιστικό χώρο.

Κοινή δράση

Επειδή σας ανέφερα πριν για Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη να σημειώσω ότι χθες συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Μην περιμένετε σπουδαία πράγματα για συνεργασίες εκλογικές και τέτοια. Ούτε κατά διάνοια, καθώς σηκώθηκε πολύ καπνός χωρίς λόγο. Τι έμαθα όμως και κατάλαβα από συνομιλίες που είχα; Δεν θα αργήσει να γίνει πράξη η πρώτη τους κοινή δράση -την πρωτοβουλία την έχει το ΠΑΣΟΚ– στο κοινοβούλιο για την κατάθεση πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών και νομίζω ότι δεν θα αργήσει κάτι αντίστοιχο και για τις υποκλοπές.

«Έξωση» στον Φάμελλο

Σε νέο εμφανώς αρκετά μικρότερο γραφείο μετακινείται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος. Τι έγινε το ευρύχωρο γραφείο που είχε μέχρι πρότινος; Του το ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να το χρησιμοποιεί αυτός για τις δικές του συναντήσεις, επίσημες και μη. Θα αναρωτηθεί κάποιος, από που κι ως που ο Κασσελάκης καπάρωσε γραφείο στο κοινοβουλευτικό μέγαρο από τη στιγμή που δεν είναι βουλευτής; Από μια διασταλτική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται σε παραχώρηση αίθουσας του βουλευτηρίου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήτοι τον πρόεδρο της πρώτης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Ο Στ. Κασσελάκης είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, της πρώτης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, κι ας μην είναι πρόεδρός της, καθώς τον εν λόγω θώκο τον έχει ο Φάμελλος. Ναι, αντιλαμβάνομαι πως είναι λίγο μπερδεμένο, αλλά κανείς δεν έφερε αντίρρηση στην… έξωση του Φάμελλου από το ευρύχωρο γραφείο του ισογείου του Μεγάρου.

Η γαλάζια silver card

Μια νέα σύγχρονη κάρτα έχει σχεδιάσει για τα μέλη της ΝΔ καλώντας τα να ανανεώσουν τη συνδρομή τους, ενώ έχουν βγει και ειδικές νέες προσφορές π.χ. 32 ευρώ για το 2023 + δύο χρόνια για τη silver card. «Συμμετέχουμε σήμερα, αλλάζουμε το αύριο» είναι το γαλάζιο μότο, ενώ τα προνόμια όσων κατέχουν την εν λόγω κάρτα είναι: α) δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές διαδικασίες, β) δυνατότητα υποψηφιότητας για τα κομματικά όργανα γ) συμμετοχή σε εκδηλώσεις ειδικά για τα μέλη της ΝΔ δ) πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η ΝΔ με διάταξη στο Καταστατικό της δεν συνάπτει τραπεζικά ή άλλα δάνεια και καλύπτει τις λειτουργικές της δαπάνες με τις συνδρομές των μελών της.

Lamda: Βγάζει στην αγορά 350 κατοικίες στο Ελληνικό

350 νέες κατοικίες μαθαίνω ότι θα βγάλει στην αγορά το προσεχές διάστημα η Lamda Development στο Ελληνικό όπως μαθαίνω. Πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται στην πλευρά του Αλίμου αλλά και μπροστά από τα περίφημα condos, στο παραλιακό μέτωπο της Ποσειδώνος. Το έργο αυτό εντάσσεται στην πρώτη φάση ανάπτυξης του οικιστικού μέρους του Ελληνικού όπου προβλέπεται η δημιουργία συνολικά 1.000 κατοικιών στην πρώτη πενταετία του master plan της ανάπλασης του πάρκου Ελληνικού. Το έργο σας θυμίζω ότι θα έχει συνολικά 9.000 έως και 10.000 κατοικίες που θα δημιουργηθούν εκεί, με αποτέλεσμα να χτιστεί μία «μικρή πόλη» μέσα στην πόλη σε βάθος εικοσαετίας με βάση το σχετικό επενδυτικό σχεδιασμό.

Το Δεκέμβριο η ανέγερση του πεντάστερου στο ακίνητο της Εκκλησίας

Η οικογένεια του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου, διατηρεί μακρά παράδοση στον ξενοδοχειακό τομέα. Electra Palace στη Θεσσαλονίκη, Electra Metropolis στη Μητροπόλεως στην Αθήνα, Εlectra Kefalonia, Electra στη Νικοδήμου στο Σύνταγμα. Συνολικά ο όμιλος Electra Hotels & Resorts έχει έξι ξενοδοχεία στο δίκτυό του. Και σύντομα θα έχει και ένα ακόμα, όπως σας είχα γράψει από αυτή τη στήλη, το οποίο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η ιδιοκτησία όπου θα ξεκινήσει η κατασκευή του μισθώνεται για 49 χρόνια από την Εκκλησία της Ελλάδος στον όμιλο Electra και εκεί τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η ανέγερση της νέας ξενοδοχειακής μονάδας. Το σύνολο της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 25 εκατομμύρια ευρώ και όπως προβλέπει ο επενδυτικός σχεδιασμός σύντομα ένα ακόμα πεντάστερο θα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Πυρκαγιά πριν τα εγκαίνια

Καταστροφές υπέστη μέρος των εγκαταστάσεων της εταιρείας χρωμάτων Thrakon στα Οινόφυτα πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο το θέμα έμεινε αρκετά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πληροφορούμαι πάντως πως παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους παρόντες στο χώρο οδηγήθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, όλα πήγαν κατ’ ευχήν και η επιχείρηση συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά της. Μάλιστα, σε λίγες μέρες ετοιμάζει εγκαίνια στο νέο εργοστάσιο που έχει κατασκευάσει στα Οινόφυτα, το οποίο αποτελεί καύχημα για την επιχείρηση και τον επικεφαλής της Μανώλη Παπαδάκη. Η Thrakon είχε τζίρο το 2021 στα 26 εκατομμύρια ευρώ με σημαντικά μειωμένα κέρδη λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας αλλά και συνολικά του κόστους παραγωγής, στα 97 χιλιάδες ευρώ από 747 χιλιάδες ευρώ το 2020. Η κίνηση του νέου εργοστασίου έρχεται να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τα επόμενα χρόνια με την εταιρεία εκτός από την εγχώρια αγορά να προσβλέπει και στην επέκτασή της και σε άλλες χώρες του εξωτερικού αλλά και σε όσες ήδη δραστηριοποιείται.

Κοιτάζει τη Στοά Αρσακείου τα Zara

Η στοά Αρσακείου αποτελεί ένα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο με πολλές καθυστερήσεις. Ξεκίνησε υπό την προοπτική να γίνει χώρος τροφίμων με αντίστοιχα καταστήματα. Όμως φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί. Και ότι χρειάζεται επιπλέον να ενισχυθεί και εμπορικά καταστήματα. Άνθρωπος της αγοράς σε πολύ υψηλόβαθμη θέση μου έλεγε ότι τους χώρους της Στοάς Αρσακείου στο εξωτερικό αυτής, γλυκοκοιτάζει μεταξύ άλλων και τα Zara. H μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο έχει ήδη δύο καταστήματα στη Σταδίου, το ένα στην Κοραή και το άλλο στην Ομόνοια. Όμως φαίνεται ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Για τους μετόχους της Στοάς Αρσακείου, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου κατά πλειοψηφία, είναι πλέον σαφές ότι από μόνη της μία στοά με καταστήματα τροφίμων δεν μπορεί να σταθεί. Κι έτσι αποφάσισαν ότι θα προσθέσουν και καταστήματα με ρούχα, παπούτσια ή άλλο αντικείμενο στον τομέα της λιανικής που θα αποτελέσουν «κράχτη» για να ξαναζήσει η πάλαι ποτέ Στοά του Βιβλίου που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πυρετώδεις εργασίες ανακατασκευής.

Στασιμότητα στον πρώην Foka

Κολλημένη είναι προς το παρόν η ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας από τη Brown Hotels, Ισραηλινών συμφερόντων στη Σταδίου και συγκεκριμένα στο κτίριο του πρώην πολυκαταστήματος Fokas, το οποίο υπέκυψε από τις έντονες πιέσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα που έλεγε να κάνω υπομονή καθότι και οι Ισραηλινοί κάνουν βήματα προσεκτικά και αργά παρά την συνολικά ταχεία ανάπτυξη στην ελληνική αγορά. Ωστόσο το ευρύτερο περιβάλλον μου έλεγε το ίδιο πρόσωπο, με τα αυξημένα κόστη, έχει προς το παρόν οδηγήσει σε στάση αναμονή τους αρκετά «σφιχτούς» οικονομικά Ισραηλινούς.