Διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου, απόρροια της σχετικής εισήγησης του φημισμένου Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγινε, όπως μου είπαν, προ ημερών μια μεγάλη σύσκεψη όπου μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και συζήτησαν όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Εκεί ο Γκρίνμπεργκ που δεν έχει πέσει έξω μέχρι στιγμής στις προβλέψεις του «είδε στην γυάλα του» το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε.

Δεν τραβάει

Ο Γκρίνμπεργκ έχει βάλει κάτω, όπως μου επισημάνθηκε, τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις και κυρίως τα ποιοτικά, και εκτιμά πως ο Στέφανος Κασσελάκης δε θα μπορέσει να δώσει την ορμή που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ξανά σε τροχιά εξουσίας. «Δεν τραβάει», ακούστηκε και συμφώνησαν όλοι. Αυτό που επίσης σημειώθηκε σε αυτή την ενδιαφέρουσα σύσκεψη είναι ότι η ΝΔ έχει την απόλυτη κυριαρχία που όμως πρέπει να την διαχειριστεί σωστά καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος όχι απλά αλαζονείας αλλά και υποεκτίμησης των πραγματικών δεδομένων στην ελληνική κοινωνία.

Η απούσα κεντροαριστερά

Ένα άλλο σημείο που έχει ιδιαίτερη σημασία από αυτή την σύσκεψη είναι οι επισημάνσεις για το κενό στην κεντροαριστερά που δεν μπορεί να καλύψει εννοείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το σκεπτικό Γκρίνμπεργκ ούτε και το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει καταφέρει και πολλά παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε μεγάλη εσωτερική κρίση με την διάσπαση προ των πυλών. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη σύσκεψη ειπώθηκε για την απούσα κεντροαριστερά.

Τυπική συνάντηση

Υπό τη σκιά της κρίσης στο ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του δεύτερου στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει ενδιαφέρον αναμφίβολα για αυτή την συνάντηση, αλλά ρώτησα και έμαθα μην έχουμε τίποτα εκπλήξεις. «Όχι, μην περιμένεις κάτι συγκεκριμένο» μου είπε πρόσωπο που γνωρίζει και θέλησε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσει την συνάντηση παρά το γεγονός ότι έχει φουσκωθεί αρκετά από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δόθηκε και προβολή από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα συνομιλία και μένει να δούμε εάν θα βγάλει κάτι. Πάντως από την πλευρά του Κασσελάκη δεν είναι αρνητικοί σε κοινές πρωτοβουλίες και λένε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πεδίο που μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος.

Η σύναξη των αντιφρονούντων

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης Κασσελάκη και Ανδρουλάκη είναι προγραμματισμένη η σύναξη των 53 και μελών της Ομπρέλας που στέλνουν το δικό τους μήνυμα στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγεται ότι θα είναι μεγάλη εκδήλωση με τίτλο: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά απέναντι στις προσκλήσεις των καιρών». Η σύναξη θα γίνει στον κινηματογράφο Τριανόν, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ομιλητές, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κωστής Παπαϊωάννου με έντονη παρουσία στο αντιφασιστικό κίνημα, ο Αντώνης Τζανακόπουλος, ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μου είπε πρόσωπο που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την εκδήλωση θα φανούν πολλά για το σενάριο διάσπασης του κόμματος.

Η διάσπαση και ο Αντώνης Τζανακόπουλος

Από την σύνθεση της εκδήλωσης όμως στέλνονται και μηνύματα για το ποιος μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας μετά την διάσπαση. Οι παλαιές καραβάνες λένε για νέα γενιά και συλλογική ηγεσία που όμως πρέπει να έχει ένα κεντρικό πρόσωπο. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το σκηνικό μου λένε πως θα έχει ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδελφός του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σημιτική σύναξη

Μεγάλη όμως αναμένεται να είναι σήμερα και η σύναξη τιμής για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, που διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ο Κόσμος». Έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση σήμερα, αλλά θέλω να δω ποιοι και πόσοι θα πάνε. Πχ. Γιώργος Παπανδρέου ή Ευάγγελος Βενιζέλος. Για τον πρώτο είμαι σίγουρος, αλλά για τον δεύτερο δεν ξέρω, καθώς ο Βενιζέλος διοργανώνει, ο Κύκλος Ιδεών, νέο συνέδριο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο με θέμα «Η Ελλάδα Μετά VII: Ασσυμετρίες και εθνική ατζέντα». Άρα έχει ενδιαφέρον εάν οι δυο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ θα παραστούν με πιο σίγουρο τον Γ. Παπανδρέου, εκτός και εάν και ο Ευ. Βενιζέλος πεταχτεί για λίγο. Όλα έχουν τον συμβολισμό τους σε μια συγκέντρωση που τρέχει πολύ η Άννα Διαμαντοπούλου και θα παραστεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αδρουλάκης.

Ο Καραμανλής σε απόσταση

Η σύναξη για τον Σημίτη έχει ενοχλήσει τους καραμανλικούς. Όχι, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δεν θα πάει. Εξάλλου όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τον αποκαλούσε αρχιερέα της διαπλοκής. Ο Κ. Καραμανλής θα πάει στο Μέγαρο Μουσικής να μιλήσει για την Μαριέττα Γιαννάκου και γίνεται και γι’ αυτή την εκδήλωση μεγάλη κινητοποίηση από τους καραμανλικούς. Άρα θα έχουμε έναν διαγκωνισμό άτυπο μεταξύ σημιτικών και καραμανλικών.

Οι κρίσιμοι μαθηματικοί υπολογισμοί ενόψει Ευρωεκλογών

Σας έλεγα το Σάββατο πως σε επτά διαφορετικές περιφέρειες θα διαχωριστεί η Επικράτεια στις επερχόμενες ευρωεκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν σε οκτώ μήνες από σήμερα, μαζί με τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια. Εν πολλοίς οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα αντιστοιχούν στις ισάριθμες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ήδη γίνονται συζητήσεις για τις έδρες που θα βγάλει η κάθε περιφέρεια. Επ’ αυτού μαθαίνω πως έχει επικεντρωθεί ο εκλογολόγος του κυβερνητικού επιτελείου και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. Έχει ανοίξει λοιπόν τον χάρτη και βάσει μιας σειράς δημογραφικών και άλλων στοιχείων θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να κατανεμηθούν στις κάλπες του ερχόμενου Ιουνίου ως εξής: Οι 8 να προκύψουν από την Αττική, οι 5 από τη Μακεδονία και Θράκη, οι 3 από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, 2 από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, 1 από το Αιγαίο, 1 από την Κρήτη και 1 από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Τα συγκεκριμένα στοιχεία του Λιβάνιου αναμένεται να καθορίσουν και τις επιλογές των «γαλάζιων» υποψηφίων που θα κατέλθουν σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, οι οποίες θα προέλθουν από τα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς, υπό την υψηλή εποπτεία φυσικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Φλερτάρουν» με τις Βρυξέλλες

Συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο για τις Ευρωεκλογές και φυσικά δε λείπουν και πρόσωπα που αυτοπροτείνονται για τις γαλάζιες ευρωλίστες. Ματίνα Παγώνη και Βάνα Ανεμοδουρά είναι δυο προσωπικότητες με μακρά θητεία στον ιατρικό χώρο, γνωστές στο ευρύ κοινό που θα φλέρταραν με μια έδρα στην Ευρωβουλή και όπως μαθαίνω ήδη έχουν μιλήσει για το θέμα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Το ζητούμενο είναι αν παίρνουν το «πράσινο φως». Θετικό κλίμα διαβλέπω, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιβάλλει για την ώρα σιωπητήριο για τις ευρωεκλογές.

Τα «προηγούμενα» των δύο πολυεθνικών στην Ελλάδα

Η ιστορία με τα πρόστιμα σε Unilever και Procter & Gamble όπου επιβλήθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ στην καθεμία για υπέρβαση του νόμιμου περιθωρίου κέρδους που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει θέσει στο προσκήνιο της επικαιρότητας τη μία ή την άλλη εταιρεία. Στη Unilever είχε επιβληθεί πρόστιμο 27,56 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του ανταγωνισμού το 2018 που είχε υποπέσει για 21 συναπτά έτη. Παράλληλα, η πρόσφατη έρευνα της Επιτροπή Ανταγωνισμού έδειχνε ότι στην Ελλάδα είναι κατά 172% ακριβότερη η σκόνη πλυντηρίου ρούχων Ariel (Procter & Gamble) σε σκόνη, σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Αυστρία στο συγκεκριμένο προϊόν, ενώ η χώρα μας είναι ακριβότερη και στις κάψουλες Skip, Persil και Omo (Unilever) κατά 301,1% σε σχέση με την Ιρλανδία που είναι η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το Skip σε σκόνη η τιμή του στην Ελλάδα είναι κατά 361% υψηλότερη από τη Σουηδία όπου η τιμή ανά πλύση είναι στα 0,15 ευρώ έναντι 0,46 ευρώ που είναι στη χώρα μας η συσκευασία των 20 μεζούρων ή 0,26 ευρώ των 67 μεζούρων.

Έρχονται και νέα πρόστιμα Σκρέκα

Την ίδια στιγμή μαθαίνω ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και η ΔΙΜΕΑ, ο φορέας που είναι αρμόδιος για τους ελέγχους στην αγορά, ετοιμάζονται για νέα πρόστιμα. Και μάλιστα η πολιτική που ο ίδιος ακολουθεί φαίνεται να είναι ακόμα πιο αυστηρή σε σχέση με το παρελθόν, επιδιώκοντας να καταλαγιάσει κάθε προσπάθεια αισχροκέρδειας στην αγορά. Όπως μου έλεγε άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στα πράγματα, η κατάσταση φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει με τις ανατιμήσεις να είναι διαρκείς. Και το πρόβλημα όπως συνέχιζε, δεν είναι μόνο αυτό αλλά το ότι πολλές ή μάλλον οι περισσότερες από αυτές είναι αδικαιολόγητες και προέρχονται απλά από την επιθυμία κάποιων εταιρειών να εκμεταλλευτούν το γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων και ακρίβειας, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αυξήσεις τιμών.

Θέμα χρόνου η έγκριση στην Ιντρακάτ

Το πράσινο φως αναμένει από στιγμή σε στιγμή η Ιντρακάτ και οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος – Γιάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου για την εξαγορά της Άκτωρ. Το πιθανότερο είναι ότι ακόμα και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θετικές σε κάθε περίπτωση, τις οποίες ανέμενε η διοίκηση της Ιντρακάτ. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, αλλάζοντας σημαντικά τις ισορροπίες. Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι το ανεκτέλεστο έργων που έχει αναλάβει η μία και η άλλη πλευρά θα φτάσει συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσημη πρώτη για τον νέο πρόεδρο της Lidl

Την επίσημη πρώτη του εμφάνιση θα κάνει την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Lidl Ελλάς, Μάρτιν Μπραντεμπούργκερ σε δημοσιογράφους. Πρόκειται για μία συνάντηση που ήρθε με καθυστέρηση περίπου ενός έτους, καθότι ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2022, ωστόσο σημαντικές οικογενειακές υποχρεώσεις ήταν αυτές που είχαν αναστείλει την εκδήλωση αλλά και την παρουσία του στην Αθήνα. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανοιχτός προς τους δημοσιογράφους, κάτι που φάνηκε και πρόσφατα σε άτυπη συνάντηση που είχε με κάποιους από αυτούς στο περιθώριο φιλανθρωπικής διοργάνωσης της Lidl στην πρωτεύουσα. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται το τι θα πει ο ίδιος για την πολιτική της αλυσίδας, την ακρίβεια στην αγορά και πώς η επιχείρησή του την αντιμετωπίζει καθώς και για τα επόμενα επενδυτικά σχέδια της Lidl στη χώρα μας. Η οποία σημειωτέον παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιεύει ισολογισμό, πληροφορούμε ότι έχει ξεπεράσει την ΑΒ Βασιλόπουλος στη δεύτερη θέση της αγοράς και πίσω από τον Σκλαβενίτη.

Οι… περιπέτειες της ΕΖΑ

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ή αλλιώς ΕΖΑ, κάποτε είχε δείξει δείγματα γραφής που προοιώνιζαν ότι θα μπορούσε να είναι ο ελληνικός παίκτης με ισχυρή δυναμική πίσω από τις πολυεθνικές Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) και Carslberg (Ολυμπιακή Ζυθοποιία). Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Παρά τις δυναμικές προσπάθειες που έκανε τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία με επικεφαλής τον Θανάση Συριανό και τον Νίκο Ζωγόπουλο, μετά την αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών και την ανάληψη πλειοψηφίας από τη Deca Investments όπου επενδυτής είναι και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τα πράγματα άλλαξαν. Αλλαγές επί αλλαγών στελεχών όπου τον τελευταίο καιρό επικεφαλής ανέλαβε ο Νικήτας Ασπιώτης προερχόμενος από τον όμιλο Φωτιάδη (εμφιαλωτή της Carlsberg στην Κύπρο). Ο ίδιος όπως μαθαίνω φαίνεται να μην βρίσκει ιδιαίτερα ευνοϊκό το έδαφος στην εταιρεία και αρκετές είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζονται και στο δικό του διάβα.