Συμφωνητικό συνεργασίας για την ανάληψη πρωτοβουλιών, με σκοπό την υποστήριξη των χιλιάδων απολυμένων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια από τον κλάδο των ΜΜΕ, υπέγραψαν σήμερα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) και το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Η κοινή πρωτοβουλία των φορέων περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο, και αφορά δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς και υποστηρικτικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο των δράσεων, θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής, μέσω της αξιοποίησης αντίστοιχων πόρων του ΕΣΠΑ, που απευθύνονται σε τουλάχιστον 800 ωφελούμενους.

Παράλληλα, κατατίθεται την Τετάρτη κοινή πρόταση της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης δράσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με στόχο την ενίσχυση των ανέργων, που δημιούργησαν το κλείσιμο της ΕΡΤ και η πτώχευση του ALTER.

Η πρόταση περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής και επαγγελματικού (επανα)προσανατολισμού, κατάρτισης και πρακτικής με δαπάνη έως 8.000 ευρώ ανά ωφελούμενο. Προβλέπεται, επίσης, η χρηματοδότηση των ανέργων με ποσό έως 15.000 ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους, ακόμη και εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο, λόγω παγκοσμιοποίησης, με την προϋπόθεση ο αριθμός των ωφελούμενων να είναι τουλάχιστον 500 άτομα.

«Η ΕΣΗΕΑ και η ΓΣΕΕ έχουν διαφορετικούς ρόλους, αλλά και έναν κοινό σκοπό, την προστασία των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων» σημείωσε, από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και πρόσθεσε: «Η σημερινή περίοδος με τα οξυμένα προβλήματα και την πρωτοφανή ανεργία, μόνο με ομοψυχία και κοινές δράσεις μπορεί να αντιμετωπισθεί. Η συνεργασία με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάζεται σήμερα, που η ΕΣΗΕΑ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, αν και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια».

«Ο κλάδος της ενημέρωσης χτυπήθηκε πρώτος και περισσότερο από την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, Μάρκος Γκανάς, και πρόσθεσε ότι το πρώτο μέλημα των ενώσεων πρέπει να είναι η επανένταξη των ανέργων. «Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που διαθέτει την τεχνογνωσία, θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

«Πάντα είχα την ελπίδα μιας τέτοιας συνεργασίας» επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, και υπογράμμισε: «μέσα από τέτοιες συνεργασίας μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα σημαντικούς πόρους, που είναι διαθέσιμοι από πηγές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση».

Στο πλαίσιο του συμφωνητικού συνεργασίας, που υπογράφηκε, οι τρεις πλευρές συνέστησαν κοινή ομάδα εργασίας που θα αναλάβει άμεσα τον σχεδιασμό, την εξειδίκευση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση όλων των πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένεται να αναληφθούν.