Όλο το παρασκήνιο για την πρόταση εξαγοράς μετοχών της Forthnet

Ορατό το ενδεχόμενο να αλλάξει το τηλεοπτικό σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω της Nova


MEDIA
17:34
12/09/2019
Όλο το παρασκήνιο για την πρόταση εξαγοράς μετοχών της Forthnet
2
loading

Η νέα πρόταση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα τόσο στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης όσο και σε αυτόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Super League 1, είναι μια πραγματικότητα. Και μπορεί στην παρούσα φάση να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο έχει φύγει από τη σφαίρα της φήμης ή του «ακούγεται».

Τα νέα δεδομένα αυτά αφορούν την υπόθεση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τον όμιλο Forthnet, έπειτα από την πρόταση που κατέθεσε η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη στις δανείστριες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος θα πάρει στον έλεγχό του και την εταιρεία των συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών Nova.

Η πρόταση της Alter Ego που αφορά την αγορά του συνόλου των δανείων, καθώς και μέρος των μετοχών που κατέχουν (το οποίο είναι μεγαλύτερο του 30%), φέρεται να ανέρχεται σε 40 με 45 εκατ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2016, όταν οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, τον δυνητικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.

Το 2008 είχε συμφωνηθεί δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ, ο οποίος αποσκοπούσε στην εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη Forthnet. Με δύο διαδοχικές μετατροπές μέρους του ομολογιακού δανείου, οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας και προσέλαβαν ως σύμβουλό τους μια επενδυτική τράπεζα, τη Nomura.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διαδικασίας και έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών με το σχήμα Vodafone/Wind, οι τράπεζες βρέθηκαν τον Ιούλιο του 2019 σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα ΑΝΤ1/Blackstone. Μάλιστα, στην πορεία απορρίφθηκαν και αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά και δύο συγκεκριμένες προτάσεις από δύο μεγάλα επενδυτικά funds, καθώς ήταν εκτός της διαδικασίας Nomura.

Και η πρόταση της Alter Ego υποβλήθηκε εκτός της διαδικασίας Nomura. Όμως, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο που ανήκεις στον γνωστό εφοπλιστή, καθώς η αποτυχία της πολυετούς διαδικασίας με την επενδυτική τράπεζα είχε απομειώσει σημαντικά την αξία των δανείων που κατέχουν στην εταιρεία.

Με άλλα λόγια, οι δανείστριες τράπεζες είναι αυτές που αποφασίζουν τόσο για το πού και σε ποιον θα πουλήσουν το ποσοστό των μετοχών της Forthnet που τους αναλογεί, αλλά και σε ποια τιμή θα γίνει κάτι τέτοιο.

Μια τέτοια συμφωνία ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετό χρόνο, ωστόσο σημειώνεται ξανά πως το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό όπως και η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, με το deal -εάν οριστικοποιηθεί- να δείχνει πως θα αλλάξει ριζικά το τοπίο και στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Είναι πολλά τα λεφτά

    Ο Noorέγιεφ έχει εξαγοράσει την κυβέρνηση της ΝΔ! Λεφτά υπάρχουν... Από πού?
    Έλα που δεν καταλαβαίνεις...

  2. avatar Κλεων

    Τη μερα που ο Εσκομπαρ θα αγορασει τη ΝΟVA....τελειωνει το Ελληνικο Ποδοσφαιρο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει