Με εκπροσώπους της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης-Περίθαλψης) και των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο συναντήθηκαν σήμερα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων για το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του.

Σχολιάζοντας την κατάθεση των ρυθμίσεων στη Βουλή ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος αναφέρει ότι «αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας τιτάνιας προσπάθειας δύο ετών να διατηρηθεί σε λειτουργία ο Οργανισμός και να υπάρξει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσει σε καθαρή λύση».

Σύμφωνα με τα όσα κάνει γνωστά, πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ:

  • μετατρέπεται σε ένα ταμείο που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ολόκληρης της χώρας χωρίς διακρίσεις και μακριά από ελιτίστικες λογικές του παρελθόντος.
  • οι εργοδότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν για την ασφάλιση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Στρέφει τα βέλη του κατά μειοψηφιών που όπως λέει «τορπίλιζαν τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες ακόμα και τη δανειοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ που ήταν αναγκαία για τη διατήρηση εν ζωή του Οργανισμού. Μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλούσαν για περίοικους που θα έρχονταν στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ δίναμε τη μάχη μαζί με το Υπουργείο Εργασίας απέναντι στην τρόικα για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν χρηματοδοτείται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον ΕΟΠΥΥ».

«Φαντασιώνονταν επαγγελματικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες, λεφτά που δεν υπήρχαν και έξωση από τον ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχων και ανέργων προκειμένου να οδηγήσουν τον κλάδο σε αποπροσανατολισμό και να κρύψουν την ένδεια προτάσεων που είχαν» σημειώνει.

Κατά τον ίδιο η επίλυση του προβλήματος επήλθε μετά την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ σε συνδυασμό με την προσήλωση της ΕΠΗΕΑ της οποίας την συνδρομή θεωρεί καταλυτική.