Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τρεις μέρες η μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες που διαμορφώνει το νέο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Νέα και παλαιά πρόσωπα είναι οι επόμενοι καναλάρχες, με νικητές της διαδικασίας να αναδεικνύονται οι Γιάννης Αλαφούζος, Ιωάννης Καλογρίτσας, η οικογένεια Κυριακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Εξαντλημένοι από την 70ωρη απομόνωση, οι πρωταγωνιστές χαρακτήρισαν «υπερβολική» και «χιτσκοκική» τη διαδικασία.

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι, που δεν κατάφερε να πάρει άδεια, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «υπερβολική».

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε. Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Ο Ιβάν Σαββίδης από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν είμαι χαμένος, κέρδισα», λέγοντας πως κάποια στιγμή θα μπει τον κόσμο των ΜΜΕ. «Όλα ήταν καλά. Πήγαν με βάση το δικό μου σενάριο. Είμαι αρκετά χαρούμενος που οι τέσσερις άδειες έφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 240 εκατομμύρια. Συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω αυτά τα λεφτά να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους υπερήλικες Πόντιους. Ο χώρος των media με ενδιαφέρει αλλά έχω ξεκάθαρη κατανόηση για το πόσο κοστίζει αυτός ο χώρος», πρόσθεσε.

«Πλήρωσαν πάνω από 50 και 60 εκατομμύρια ευρώ για άδειες που υπολόγιζαν στα 3. Ήταν πρωτότυπη η διαδικασία αλλά οργανώθηκε με άσχημο τρόπο. Θύμιζε κάπως φυλακή και κάναμε αστεία ότι είμαστε οι μοναδικοί που κλείστηκαν 60 ώρες μέσα σε έναν χώρο χωρίς απόφαση εισαγγελέα, και τουαλέτα με αστυνομικό πηγαίναμε», τόνισε. Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση όμως έδειξε πως μπορεί να ολοκληρώσει τόσο δύσκολους διαγωνισμούς, είμαι χαρούμενος για αυτό. Τα ποσά ήταν εξωφρενικά. Στην τελευταία φάση κατέθεσα μηδενικό ποσό».

Ο εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, χαρακτήρισε «χιτσκοκική» τη διαδικασία. Όπως ανέφερε, ο τηλεοπτικός σταθμός ήταν ο πρώτος που έλαβε την άδεια με ποσό 70% κάτω από όσα διέθεσαν οι υπόλοιποι καναλάρχες, ενώ σημείωσε πως η τρίτη και η τέταρτη ήταν οι πιο χρονοβόρες.

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα».

«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος.

«Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα», δήλωσε.