Σε μια καθηλωτική εμπειρία για το κοινό εξελίχθηκε η avant premiere των δύο πρώτων επεισοδίων της νέας σειράς της ΕΡΤ «Έρημη Χώρα» στο τμήμα Agora Series του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» ήταν γεμάτη από κόσμο που έσπευσε για να παρακολουθήσει την πρώτη σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ σε παραγωγή του ERTFLIX και, όπως φάνηκε, οι εντυπώσεις που άφησε ήταν θετικότατες.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ο γενικός διευθυντής προγράμματος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Φίλιος Στάγκος, η διευθύντρια Eταιρικής Eπικοινωνίας της ΕΡΤ Δώρα Χειράκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης και Ρία Θανούλη αντίστοιχα, ο σκηνοθέτης της σειράς Γιώργος Γκικαπέππας και οι ηθοποιοί Δανάη Σκιάδη, Γιώργος Καραμίχος, Στεφανία Μαρόλα και Στέλιος Ξανθουδάκης.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, αφού ευχαρίστησε τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και το κοινό για την παρουσία τους στην προβολή, αναφέρθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ που όπως εξομολογήθηκε την αντιμετωπίζει σαν δικό του παιδί, καθώς ήταν ο νονός της.

Ενημέρωσε ότι το ERTFLIX που πριν από λίγες ημέρες έκλεισε 3,5 έτη ζωής, αλλά και πρόσφατα άρχισε το ταξίδι του σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της διεθνούς εκδοχής του, είναι δημιούργημα των ανθρώπων της ΕΡΤ, που έστησαν την πλατφόρμα χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.

«Το ERTFLIX, υπογράμμισε, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ανταποκριθεί στη νέα διεθνή τάση θέασης που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν το  πρόγραμμα που θέλουν, όχι μόνον στο χρόνο που εκείνοι επιθυμούν αλλά και από όποια συσκευή το επιθυμούν».

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος καταδεικνύουν τη μεγάλη επιτυχία και διεισδυτικότητα που έχει στο κοινό.

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, αποκάλυψε ο κ. Ζούλας, το ERTFLIX έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεψιμότητας δεχόμενο περισσότερες από 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε μόλις έναν  μήνα. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 400.000 θεάσεις κάθε μέρα και εξ αυτών,  το 30% των θεάσεων των σειρών μυθοπλασίας της ΕΡΤ γίνονται πλέον από κινητά τηλέφωνα και ένα επιπλέον 28% από υπολογιστές και τάμπλετ.

Ο νέος αυτός τρόπος θέασης μέσω της πλατφόρμας, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, καθόρισε και τη συνεργασία με τον Γιώργο Γκικαπέππα.

«Ο Γιώργος σκηνοθέτησε, για την ΕΡΤ μια τεράστια επιτυχία πέρσι, ”Το βραχιόλι της φωτιάς”. Είχαμε την ιδέα η σειρά αυτή να προβληθεί για λίγες μέρες πρώτα στο ERTFLIX και μετά στην τηλεόραση, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Εν αντιθέσει με τους ηθοποιούς που πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο την υπονομεύουμε, τον Γιώργο τον ενθουσίασε αυτή η ιδέα. Διότι, και εκείνος διέβλεψε ότι ακριβώς αυτή η επιλογή μας θα συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της. Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα τα οκτώ επεισόδια είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές, που έγιναν οι ιδανικοί πολλαπλασιαστές της, ενώ σημειώστε ότι σήμερα αυτός ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς ”Το βραχιόλι της φωτιάς” μετρά πλέον 2,6 εκατομμύρια θεάσεις».

Αναφερόμενος στη νέα σειρά της ΕΡΤ «Έρημη Χώρα», που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Γκικαπέππας, είπε χαρακτηριστικά ότι «θα μου μείνει για πάντα αξέχαστος ο τρόπος που μου εξιστορούσε πώς φαντάζεται τις σκηνές αυτής της σειράς, ένιωσα σαν να την βλέπω ήδη από τότε μπροστά μου».

Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε την απόφαση η «Έρημη Χώρα» να είναι η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX και εκτίμησε  ότι αυτή η σειρά δεν θα μείνει μόνον στα όρια της Ελλάδας.

Μετά το τέλος της προβολής ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας, όπως και οι ηθοποιοί που ήταν παρόντες, συνομίλησαν με το κοινό που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και τα όσα είχαν να πουν οι συντελεστές για τη σειρά.

Μιλώντας για την «Έρημη Χώρα» ο Γιώργος Γκικαπέππας είπε ότι πρόκειται για σειρά «που υπακούει σε μια μορφή που αγαπάω εγώ, σε ένα είδος κατ’ επείγον που αναγκάζει τους ήρωες να λειτουργούν απέναντι σε μια κρισιμότητα. Δηλαδή έρχεται ένα γεγονός, το οποίο δεν έχεις το χρόνο να το πολυσκεφτείς. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία λειτουργείς υποσυνείδητα, οπότε προκύπτουν πράγματα τα οποία πολλές φορές προδίδουν πολλές πτυχές του χαρακτήρα σου. Αυτό έπρεπε να βρω με τους ηθοποιούς. Τι είναι αυτό που τους προδίδει ποιο είναι το παρελθόν τους και πως μπαίνουν σ αυτή την ιστορία για να διαχειριστούν το ζήτημα που έχουν. Όλα αυτά έπρεπε να τα δουλέψουμε. Δόξα τω Θεώ, έχω ηθοποιούς που αγάπησαν αυτή τη δουλειά και έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό» κατέληξε ο σκηνοθέτης.

Η «Έρημη Χώρα» θα κάνει πρεμιέρα τη 1η Δεκεμβρίου 2023 στο ERTFLIX.