Ένταση επικράτησε στο υπουργείο Εργασίας στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους για τις εργασιακές σχέσεις.

Η συνάντηση διακόπηκε προσωρινά από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που ζητούσαν από τον Πάνο Σκουρλέτη να πάει κατευθείαν τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και όχι σε έναν χρόνο, όπως έχει εξαγγελθεί.

Οι συνδικαλιστές αποχώρησαν μετά από λίγη ώρα, οπότε και η συνάντηση συνεχίστηκε.

Σε δήλωσή του μετά το περιστατικό, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: «Καλέσαμε τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους για να τους παρουσιάσουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μας που αφορούν τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα αλλά και στην αποκατάσταση του πραγματικού περιεχομένου των συλλογικών συμβάσεων.

Εμείς εμμένουμε στη λογική του κοινωνικού διαλόγου σε αντίθεση με αυτό που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια όπου μονομερώς αποφάσιζαν και έκαναν πράξη τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη.

Σήμερα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι και των εργοδοτών και των εργαζομένων. Καμία άποψη δεν φιμώθηκε, όλες οι γνώμες είναι σεβαστές.

Ορισμένα συνδικάτα, κάποια σωματεία, θεωρούν αυτή τη στιγμή που ξαναπαίρνει εμπρός ο κοινωνικός διάλογος, που υπάρχει μια αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι φωνή, δικαιώματα, όπλα, να παρέμβουν και να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Τους δεχτήκαμε. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν τελικά αυτός ο τρόπος της παρέμβασης βοηθά κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν όλοι ότι είναι αναγκαίο, να προχωρήσουμε δηλαδή στις συγκεκριμένες αλλαγές, ή τελικά δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια τέτοιου είδους παρέμβαση».

Αυτή την ώρα, συνδικαλιστές παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας.
«Δεν αντέχει η εργατική τάξη τίποτα σταδιακό, τίποτα με δόσεις. Να πάνε τώρα τον μισθό στα 751 ευρώ», τόνισε ένας συνδικαλιστής, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι παρέμβαση-καταγγελία των ταξικών συνδικάτων απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον σημερινό διάλογο, που είναι για εμάς διάλογος-απάτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις» τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι «τα 751 ευρώ πρέπει να αποτελέσουν βάση για τη διαπραγμάτευση για παραπάνω αυξήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμο τώρα. Άμεσα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι «σήμερα, η κυβέρνηση επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο για να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και φιλικού περιβάλλοντος του μεγάλου κεφαλαίου, των επενδυτών».