Συμφωνία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, αν και με επιφυλάξεις εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων, εκφράστηκε στη σημερινή πρώτη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων χαιρέτησαν την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια.

Παράλληλα, τάχθηκαν υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ ζήτησαν να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα χωρίς παρεμβάσεις.

Απολύτως συμβατές με τα αιτήματα των συνδικάτων χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις η ΓΣΕΕ, ενώ η πλευρά των εργοδοτών εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο της επαναφοράς των τριετιών και των ωριμάνσεων, καθώς και για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.

Την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς ενώ χαιρέτησε «την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια».

Ο κ. Καββαθάς τάχθηκε κατά της παρέμβασης της πολιτείας στον διάλογο μεταξύ των κοινωνιών εταίρων και εξέφρασε επιφυλάξεις για την επαναφορά των ωριμάνσεων εκτιμώντας ότι θα επιδράσουν αρνητικά στο κόστος των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΟΜΕΔ ανέφερε ότι στο θέμα αυτό, χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και μελέτη.

Υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότι το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό και βρίσκεται στην 34η θέση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τις επόμενες ημέρες και στις νέες διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) ο ΣΕΤΕ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κοινωνικό διάλογο και «όχι μόνο όσα αναφέρονται στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Βασίλης Κροκίδης, επικαλούμενος πληροφορίες του ΣΕΠΕ, έκανε λόγο για 800.000 αδήλωτους εργαζόμενους και 2 δισ. ευρώ ετησίως απώλειες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.