Το φιστίκι Αιγίνης, ένα από τα πιο ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π., ξεχωρίζει για τη γεύση του, αλλά και για τη διατροφική του αξία, αφού είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, προσφέροντας σημαντική αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Υλικά (1 μικρό βάζο)
- 2 κούπες φρέσκο σπανάκι
- ½ κούπα φιστίκι Αιγίνης (άψητο)
- ½ κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. λάδι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1–2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι η υφή του πέστο να είναι πηχτή, χωρίς μεγάλα κομμάτια. Το πέστο συντηρείται στο ψυγείο για 3–4 μέρες.
Διατροφική αξία ανά 2 κ.σ.
- Ενέργεια: 134 kcal
- Υδατάνθρακες: 7,3 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,5 γρ.
- Λιπαρά: 8,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,0 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI