Την παρέμβαση της εισαγγελέα Θεσσαλονίκης προκάλεσε έγγραφο του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αναφέρει ότι σε αυτοψία στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης παρατηρήθηκε δυσοσμία και διαρροές από το σύστημα, που μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη, στην οποία κοινοποιήθηκε το έγγραφο από την αυτοψία, το διαβίβασε στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Ζωγράφου, για να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας θα ζητήσει να εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί αδικήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σύμφωνα με το makthes.gr.

Πλέον οι εισαγγελικές αρχές ενημερώνονται από τους ελεγκτικούς φορείς για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούν. Η αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διενεργεί τέτοιες αυτοψίες, ελέγχοντας την πιστή τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων. Στις διαπιστώσεις που έκανε από τον έλεγχο του περασμένου Ιανουαρίου στον ΧΥΤΑ, πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώνει ότι ενδεχομένως τα ευρήματα της δυσοσμίας και των διαρροών να είναι βλαπτικά για το περιβάλλον.