Θαυμασμό προκαλούν οι τελευταίες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη με την αποκάλυψη της πλήρης έκτασης του ψηφιδωτού.

Ωστόσο ένα μεγάλο ερώτημα μένει αναπάντητο. Πως υπήρξε φθορά στο ψηφιδωτό;

Η εκτίμηση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη είναι ότι η φθορά αυτή δεν φαίνεται να είναι φυσική. Άρα δεν αποκλείεται ο τάφος να είναι συλημένος. Επίσης είναι άγνωστο τι ήταν τόσο ενδιαφέρον σε εκείνο το σημείο, στον κύκλο που λείπει.

Αν και ερωτήθηκε η κυρία Περιστέρη περιορίστηκε μόνο στο να πει ότι η φθορά αυτή «δεν έχει λογική» αποφεύγοντας να ονοματίσει αν πρόκειται για τυμβωρυχία.

Ωστόσο, από την παράσταση δε βγαίνει συμπέρασμα για το φύλο του νεκρού, όπως διευκρίνισε η Κατερίνα Περιστέρη, τονίζοντας πάντως πως «χωρίς αμφιβολία ο νεκρός ήταν εξαιρετικά σημαντικός».

Αναφορικά με το κείμενο 140 αρχαιολόγων, οι οποίοι στρέφονταν κατά της Κατερίνας Περιστέρη, εκφράζοντας διαφορετική επιστημονική άποψη, η κ. Περιστέρη σχολίασε: «Προτιμώ να προχωρεί η ανασκαφή από να ασχολούμαι από διάφορα θέματα τα οποία θεωρώ κακοήθειες».

Όσο για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμα για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, η κ. Περιστέρη απάντησε: «Δεν κτίζουμε σπίτι. Η ανασκαφή μας οδηγεί. Ό,τι λέμε είναι σχετικό. Δεν ξέρουμε να σας πούμε ημερομηνίες. Δεν τρέχουμε, μας οδηγεί η ανασκαφή».