«Ο τάφος ανήκει σίγουρα σε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα»

Κ. Περιστέρη: Μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό, σε ένα απίθανο ταφικό συγκρότημα


ΕΛΛΑΔΑ
17:43
16/10/2014
«Ο τάφος ανήκει σίγουρα σε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα»
10
loading

Εκστασιασμένες από τη μοναδικότητα και τη σπάνια ομορφιά του ψηφιδωτού που αποκαλύφθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης εμφανίστηκαν τόσο η Κατερίνα Περιστέρη όσο και η Λίνα Μενδώνη.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρήκαμε έναν τέτοιο καταπληκτικό τάφο, ένα πραγματικά απίθανο ταφικό συγκρότημα, και ακόμα πιο πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε βρει ένα ψηφιδωτό, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και ταυτίζεται και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια παράσταση μοναδική, με τον Ερμή Ψυχοπομπό, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη που πραγματικά είναι έργο μεγάλου καλλιτέχνη και σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας» τόνισε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη.

Παράλληλα, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του ψηφιδωτού σήμερα, με τη μυθολογική σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης δίνει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό σε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά. Έχουμε μια σύνθεση πραγματικά εντυπωσιακών και συγχρόνως μοναδικών χαρακτηριστικών σε μια μοναδική σύνθεση. Αυτό καθιστά το μνημείο όχι απλώς εξέχον και εξαιρετικά σημαντικό, αλλά του προσδίδει χαρακτηριστικά μοναδικότητας. Η επανάληψη της λέξης μοναδικός και μοναδικότητα δεν είναι τυχαία. Συνδυάζεται ακριβώς με την πολύ μεγάλη σημασία ιστορική και αρχαιολογική του συγκεκριμένου ευρήματος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar nikolaos

  τον τέταρτο προ χριστού ηπήρξε εικογενια με όνομα πα-------νδρεου μαλον δικός τους είναι ο τάφος.

 2. avatar LolaB

  η Παλαγγια και οι 140 που είναι βρε παιδια γιατι εξαφανιστηκαν?

 3. avatar themis200

  Εκεινη την τρυπα στη μεση οι εμπειροι αρχαιολογοι την κανανε με τα φτυαρια? η δεν προλαβανε να το ολοκληρωσουν οι μαστοροι το ψηφιδωτο?Θα σας παρακαλουσα να μας ανοιγατε τα ματια.....

  1. avatar τετραγωνακιας

   δεν νομίζω να έγινε με φτυάρια χωριά ότι το χώμα το βγάζουν προσεχτικά, και πάλι με το φτυάρι στην πρώτη φτυάρια θα κατάλαβαν ότι κάπου βρήκαν και είναι μεγάλος κύκλος που θα χρειαζόντουσταν περισσότερες, άσε που είναι και στην μέση που λογικά από την αρχή του ψηφιδωτού θα αρχίζανε να βγάζουν χώματα και είτε θα είχε καταστράφη εκεί είτε θα το είχαν δει και θα ήταν πιο προσεχτικοί που είναι ούτως η άλλος

   1. avatar ΑΝΔΡΕΑΣ80

    Η τρύπα μάλλον έχει γίνει λόγω υγρασίας στο συγκεκριμένο σημείο..

   2. avatar ΑΝΔΡΕΑΣ80

    Η τρύπα μάλλον έχει γίνει λόγω υγρασίας σε αυτό το σημείο ...

  2. avatar SYC

   για φτυαριά μου φαίνεται....

 4. avatar maria

  Εσύ ρε παπάκι τί πετάγεσαι σε μια πολιτισμένη κουβέντα, χωρίς ειρωνείες και βωμολοχίες, αφού δεν έχεις τίποτα , μα τίποτα να πεις? Για να μας δείξεις το κακόγουστο άβατάρ σου? Αν δεν έχεις τίποτα να πεις , μη λες τίποτα....Και συνεχίζω απευθυνόμενη στους σοβαρούς συνομιλητές, συμφωνώ με το Σπύρο, Πειρασμέ, δεν μπορείς να ορίσεις την επιστημονική γνώμη, αλλά θα συμφωνήσω και στο ότι δόθηκε τόση έκταση στο ζήτημα της αντιπαράθεσης, από πλευράς Παλαγγιάς, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο.

 5. avatar papaki

  ΜΠΡΑΒΟ Peirasmos! ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!
  Spiros Ops, πιο μηδενιστής πεθαίνεις. Πως αντέχεις τόση μιζέρια?

 6. avatar Peirasmos

  Οι 140 υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην επιστημονική γνώμη. Ως εδώ κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρηση. Οποιαδήποτε όμως γνώμη, για να θεωρείται επιστημονική, θα πρέπει να εκφέρεται μετά από ενδελεχή και προσεκτική μελέτη του συνόλου (και το τονίζω) των σχετικών ευρυμάτων (επιστήμη > ἐπίσταμαι = γνωρίζω ΚΑΛΑ) . Με άλλα λόγια δεν είναι επιστημονική γνώμη να βγαίνεις και να αμφισβητείς τους ανθρώπους που εργάζονται μήνες σε μια ανασκαφή, κρίνοντας μόνο από 5-6 κάκιστες φωτογραφίες που δημοσιεύει το ΥΠ.ΠΟ. Οι 140 έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, από την στιγμή που δεν φαίνεται να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η επιστημονική γνώμη και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να εκφέρεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει