Το όραμα, το στρατηγικό σχέδιο και η εφαρμογή της αναβάθμισης, του εκσυγχρονισμού και της πλήρους αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, παρουσιάστηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Την παρουσίαση των επιμέρους τομέων του πλάνου ανάπτυξης έκαναν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης και ο Συντονιστής – Γενικός Διευθυντής, Κωνσταντίνος Χαλιορής, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand AE, η οποία εκπόνησε το ολοκληρωμένο Master Plan για το ΟΑΚΑ και Χρήστος Χρηστακίδης, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΟΑΚΑ.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε αρχικά στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από πέρσι προκειμένου να συντηρηθούν άμεσα οι παραμελημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, Ολυμπιακές και μη, που εποπτεύονται από την ΓΓΑ και κατόπιν επικεντρώθηκε στο ΟΑΚΑ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλήθος των δράσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του, έπειτα από 16 χρόνια και στις μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες συμβαδίζουν και με το ήδη εκπονημένο Master Plan.

«Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να ξαναγίνει, εκτός από κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, συνοψίζοντας το όραμα και την πολιτική του Υφυπουργείου Αθλητισμού για το μέλλον του ΟΑΚΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται στο ΟΑΚΑ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε αναλυτικά το πλάνο για τις εγκαταστάσεις που θα αλλάξουν το Ολυμπιακό Στάδιο: Θέλω, ξεκινώντας, να επισημάνω πως η αθλητική μεταρρύθμιση, για την οποία μιλάμε και εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι μόνο οι θεσμικές τομές για τον τρόπο λειτουργίας των αθλητικών φορέων.

Οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν. Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, το όραμά μας γι’ αυτές και για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας, είναι ένα πολύ μεγάλο και απαιτητικό πρότζεκτ που θέσαμε ως προτεραιότητα από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μου.
Και σήμερα εξελίσσεται σε όλη την επικράτεια, με ρεαλισμό, βασισμένο στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων:
    Υπογράψαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ, το Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές Ομοσπονδίες, που κάνουν χρήση της εγκατάστασης, «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων». Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης.
  • Ολυμπιακό χωριό: εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των τριών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις.
    Σήμερα, επιτέλους, το Ολυμπιακό Χωριό πέρασε στη ΓΓΑ, από τον ΟΑΕΔ όπου ανήκε για πολλά χρόνια. Ορίσαμε διοίκηση, η οποία προέβη στις απαραίτητες συντηρήσεις και προετοιμάζει πλάνο αξιοποίησής του. Παράλληλα, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας η σύσταση αυτοτελούς διοικητικού οργανισμού για τη διαχείριση ενός μεγάλου Ολυμπιακού ακινήτου που είχε οδηγηθεί σε μαρασμό.
  • Στον Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση και η μόνη που πάσχιζε να το κρατήσει ζωντανό ήταν η Σκοπευτική Ομοσπονδία.
    Σήμερα, έχει οριστεί διοίκηση, η οποία έχει μεθοδεύσει σειρά ζητημάτων που άπτονται των αδειοδοτήσεων και της συνολικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του.
  • Παιανία – σπίτι του κλειστό στίβου και του βόλεϊ: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία. Είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια! Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Παιανίας και την Περιφέρεια Αττικής.
    Ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδα οι μελέτες, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στις εργασίες ανακαίνισης και να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις στην αθλητική οικογένεια. Όσο πιο σύντομα μπορούμε.
  • Σχιστό: παρέμενε αναξιοποίητη έκταση 115 στρεμμάτων. Την μεταβιβάσαμε στον Δήμο Κορυδαλλού κατόπιν αιτήματός του, λύνοντας ουσιαστικά ένα ζήτημα που χρόνιζε από την δεκαετία του 1990, για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αθλητικό πολυκέντρο με τη συνεργασία της ΓΓΑ και της Περιφέρειας Αττικής που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.

Σε επίπεδο διοικητικό έχουμε ήδη ξεκινήσει:

  • την εκπόνηση νέου, σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας του ΟΑΚΑ που θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία,
  • την εκπόνηση νέου, σύγχρονου κανονισμού μισθώσεων και προμηθειών και την αναδιοργάνωση της οικονομικής διεύθυνσης,
  • την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των εγκαταστάσεων και
  • την καταγραφή, ιεράρχηση, ωρίμανση και εκκίνηση τεχνικών και δομικών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς υπογράψαμε μετά από 10 χρόνια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η οποία τις προσεχείς ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή.

Στέγες Calatrava

Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών Calatrava καθώς και η προμελέτη συντήρησης δομικών κατασκευών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα συντήρησης αποδείχθηκαν πολύ πιο περίπλοκα από ό, τι εκτιμήθηκε αρχικά. Ήταν ζωτικής σημασίας να ελέγξουμε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα στατικής επάρκειας, κατασκευής και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν.

Τα επόμενα βήματα:
1. Εκπόνηση επιμέρους μελετών συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών
2. Έκδοση τευχών δημοπράτησης
3. Προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο της συντήρησης

Ενεργειακές Αναβαθμίσεις

Σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το οποίο κοστίζει περισσότερο από 4 εκ. € ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του, ή με άλλα λόγια 11.000 € ημερησίως.

Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση συνολικής – ολιστικής μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ύψους 10 εκ. €.

Εγκαταστάσεις Τένις

Προχωρήσαμε σε αξιοποίηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης του Τένις με τα δύο μεγάλα κεντρικά γήπεδα και τα 14 μικρότερα. Με διαδικασία και πλαίσιο διαφανές, διενεργήσαμε διαγωνισμό όπου πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Στάδιο 2020», μίσθωσε την εγκατάσταση και αυτό επέφερε αύξηση των εσόδων.


Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν, όρος που είχε περιληφθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας του μισθωτή.

Η αξιοποίηση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση νέων αθλητικών διοργανώσεων τένις διεθνούς εμβέλειας.

Συνεργασία με Lamda Development

Με τη Lamda Development υπογράψαμε, ως γνωστό, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στις 28 Ιουλίου για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Lamda θα εξετάσει προτάσεις του Υφυπουργείου με στόχο το σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης των Ολυμπιακών μας και εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική.

Σας ανακοινώνουμε, λοιπόν, ότι τις επόμενες  ημέρες, καταθέτουμε πρόταση προς την εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή του Κέντρου Υγρού Στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς και την κατασκευή μιας ακόμη, νέας, πισίνας 25x 25 μέτρων, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών ενόψει της προολυμπιακής σεζόν.

Παράλληλα, πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, πρόταση που θα αφορά στην ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους πρωταθλητές μας στο ΟΑΚΑ.

Κατασκευή «Σπιτιού του Χάντμπολ»

Βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο των συζητήσεων με την Ομοσπονδία του χάντμπολ και το αντίστοιχο τμήμα της ΑΕΚ προκειμένου να κατασκευαστεί άμεσα, γήπεδο διεθνών προδιαγραφών, που θα μπορεί να φιλοξενεί και τις εθνικές ομάδες, ενόψει και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων το προσεχές καλοκαίρι.

Διοργάνωση που έχει ενταχθεί και στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021».

Kατασκευή «Σπιτιού των Αθλητικών Ομοσπονδιών»

Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου, μεγάλου κτιρίου, εντός του ΟΑΚΑ, το οποίο θα στεγάσει πλήρως όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας.

Έτσι, όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες θα έχουν την έδρα τους σε ένα σημείο, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας για την λειτουργία τους και παράλληλα εκπέμπεται ένας υψηλός συμβολισμός: Να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, στην κορυφαία, εμβληματική Ολυμπιακή εγκατάσταση της χώρας μας.

Έργα ανακατασκευής εγκαταστάσεων στίβου

Η Περιφέρεια Αττικής, την οποία ευχαριστούμε, έκανε δεκτό το αίτημά μας και εντάσσει έργα ανακατασκευής των 4 εγκαταστάσεων στίβου, δηλαδή του Κεντρικού Σταδίου, των δύο ανοιχτών και του κλειστού προπονητηρίου, ύψους περίπου 2,5 εκ.€.

Μουσεία

Προετοιμάζουμε, σε στενή συνεργασία με μεγάλη διεθνή ομοσπονδία, την αξιοποίηση του σπουδαίου και μοναδικού μουσειακού της υλικού, σε χώρο που θα της διαθέσουμε εντός των εγκαταστάσεων και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η πεζογέφυρα σύνδεσης του ΟΑΚΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, που πρόκειται να λειτουργήσει σε γειτονικό κτήριο από τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αναπτυξιακό σχέδιο