Ο κορονοϊός συνεχίζει να «σαρώνει» την Ελλάδα με τα κρούσματα σήμερα 3/11 είναι 2.166 . Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 13  νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συναγερμός για τα κρούσματα σε γηροκομείο στα Γιάννενα: Νοσούν 56 άτομα – Κραυγή αγωνίας από τον ιδιοκτήτη

Δραματική έκκληση προς τους αρμοδίους για τη μεταφορά των 35 ηλικιωμένων ασθενών covid που παραμένουν στο Γηροκομείο στα Γιάννενα απηύθυνε μέσω της ΕΡΤ Ιωαννίνων ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας με τα δεκάδες θετικά κρούσματα κορονοϊού.

Όπως ανέφερε το epirusgate.blogspot.com ο ιδιοκτήτης είπε ότι από τους συνολικά 56 νοσούντες έχουν μεταφερθεί μόλις 21 σε νοσοκομεία της Ηπείρου και κάποιοι από τους εναπομείναντες χρειάζονται άμεση νοσηλεία, δεδομένου ότι το αποδεκατισμένο από τον κορονοϊό προσωπικό του Γηροκομείου είναι μόλις 4 άτομα και ένας γιατρός και δεν επαρκεί ούτε καν για τη σίτιση των ανθρώπων.

Ο κ. Ζαμπίρας είπε ότι το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου σε εργαζόμενη του Γηροκομείου και μολονότι απομονώθηκε άμεσα όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της βάρδιας, ο γενικός υγειονομικός έλεγχος ξεκίνησε την επόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου οπότε και διαπιστώθηκε η εκτεταμένη διασπορά.

Η αντιπερειφερειάρχης Υγείας Αγνή Νάκου είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των έλεγχων που γίνονται μέσω των κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ σε όλες τις δομές, στις 9 Σεπτεμβρίου και 16 Οκτωβρίου, είχαν υποβληθεί οι εργαζόμενοι σε μοριακό τεστ και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Το πρώτο κρούσμα στο Κέντρο Φιλοξενίας, διαγνώστηκε στις 24 Οκτωβρίου και πρόκειται για μία εργαζόμενη. Τις επόμενες υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ φιλοξενούμενοι και προσωπικό, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν συνολικά 55 κρούσματα.

Οι ηλικιωμένοι που νοσούν και βρίσκονται στο ιδιωτικό γηροκομείο έχουν πιο ήπια συμπτώματα από εκείνους που μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία και παρακολουθούνται από τον ιατρό της δομής, ενώ αναμένεται η μεταφορά τους σε Νοσοκομεία».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διοικητής της 6η ΥΠΕ ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση, στην υπόθεση».

Πώς θα λειτουργεί το ταχύτατο τεστ από την Οξφόρδη για τον κορονοϊό – Ο Έλληνας καθηγητής στην ερευνητική ομάδα εξηγεί

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ετοιμάζει ένα ταχύτατο και επαναστατικό τεστ κορονοϊού με… ελληνική συμμετοχή. Το συγκεκριμένο τεστ αναμένεται να δίνει αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά, γρήγορα, άμεσα και κυρίως χωρίς τις διαδικασίες που έχουμε μάθει τους τελευταίους μήνες.

Ο Αχιλλέας Καπανίδης, Καθηγητής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει το τεστ, μίλησε στην ΕΡΤ, τονίζοντας: «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο εμβόλιο και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξέρουμε αν έχει δουλέψει ή όχι.

Η δική μου ομάδα εργάζεται στην έρευνα για ένα γρήγορο τεστ. Στην ερευνητική ομάδα είμαστε δύο Έλληνες, ένας εξαιρετικός φοιτητής, ο Νικόλας Ιαέλλης, κι εγώ. Η βασική ιδέα μάλιστα για την ανάλυση των αποτελεσμάτων ώστε να κάνουμε την ταυτοποίηση του ιού ανήκει σε αυτόν.

Η δική μας μέθοδος είναι πολύ διαφορετική από τη μοριακή μέθοδο, η οποία δίνει αποτελέσματα σε μερικές ώρες. Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι δεν βλέπουμε το RNA του ιού, αλλά τα σωματίδιά του απευθείας.

Πώς γίνεται αυτό; Έχουμε κάποια κομματάκια DNA που φθορίζει, τα οποία κολλάνε πολύ γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα, πάνω στα σωματίδια του ιού. Έτσι οι ιοί κολλάνε πάνω σε μια επιφάνεια γυαλιού και μπορούμε να τους φωτογραφίσουμε ουσιαστικά με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο.

Μετά οι εικόνες αυτές του ιού, που μοιάζουν με τα αστέρια στον ουρανό τη νύχτα -με αποστάσεις βέβαια εκατομμυριοστά του μέτρου- αναλύονται από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει δει σωματίδια του κορονοϊού, και μπορεί να τα ξεχωρίσει από τα σωματίδια του ιού της γρίπης ή από τα αρνητικά δείγματα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη από τις υπάρχουσες μεθόδους.

Όσον αφορά στο κόστος, θα είναι μικρό, μικρότερο από τις τιμές των σημερινών τεστ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορεί να απορροφηθεί από αυτούς που θα το προσφέρουν, ίσως κάποια αεροδρόμια, μεγάλοι εργοδότες…

Όσο περισσότερο μεγαλώνει η κλίμακα, θα πέφτει και η τιμή του. Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία μέσω του Πανεπιστημίου που θα αναπτύξει την τεχνολογία με αυτόν τον στόχο. Να αναπτύξει κάποιον ανιχνευτή – όχι το μικροσκόπιο που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή.

Η δειγματοληψία, αν προχωρήσει η τεχνολογία και εξασφαλίζονται οι διαδικασίες, θα μπορούσε να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά θα μπορούσε ίσως και ο ίδιος ο ταξιδιώτης, ας πούμε στα αεροδρόμια, να δώσει το δείγμα του και να πάρει το αποτέλεσμά του, όπως γίνεται και με τα διαβατήρια.

Θα πρέπει βέβαια να αναπτυχθεί η τεχνολογία πρώτα, αλλά και τα διαδικαστικά θέματα, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως και τα περισσότερα Πανεπιστήμια στην Αγγλία, έχουν εταιρείες μεταφοράς τεχνολογίας. Οι ιδέες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πατέντα στέλνονται μέσω αυτής της εταιρείας σε διάφορες εταιρείες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή της.

Υπάρχουν και εταιρείες που δημιουργούνται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, ουσιαστικά από το μηδέν, το έχουμε κάνει από το εργαστήριό μου στο παρελθόν και δημιουργήθηκε μια εταιρεία που έφτασε να απασχολεί εκατό άτομα».

Ειδήσεις τώρα:

Η συγκίνηση του Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που οι υποστηρικτές του φώναζαν «σε αγαπάμε»: «Μη με κάνετε να κλάψω»

Κερατσίνι: Έστησαν καρτέρι και έκλεψαν άντρα που είχε πάνω του 90.000 ευρώ μετρητά και επιταγές

Θεσσαλονίκη: Συγκινεί το μήνυμα τριών παιδιών στη μητέρα τους που νοσηλεύεται με κορονοϊό

Η εικόνα της Αθήνας μετά τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό και το lockdown στην εστίαση

Ζούσαν σαν αδέλφια για τρία χρόνια και έγιναν ζευγάρι – «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά»

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η Άση Μπήλιου αποκαλύπτει τι λένε τα άστρα

Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα – Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο

Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστρία: Ο δράστης είχε «αλβανικές ρίζες», αλλά είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βιέννη

Ο νεαρός με τα… 7 ονοματεπώνυμα που κατηγορείται ότι έκλεβε οδηγούς ταξί στην Αθήνα

Καιρός: Ο εμποδισμός τύπου Ω που θα θυμίσει κάτι από χειμώνα τις επόμενες ημέρες

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.