Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νόσου καθώς και οι τρόποι ενίσχυσής τους μέσω του καλύτερου συντονισμού του ΥπΑΑΤ και των τεσσάρων Περιφερειών, προκειμένου οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες να επιτελέσουν ακόμη αποτελεσματικότερα το έργο τους με τη συνδρομή των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Όσον αφορά στις τιμές των αποζημιώσεων για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, στόχος είναι αυτές να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στις πραγματικές αγοραίες τιμές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού. Οι αποζημιώσεις, όμως, δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές και να λειτουργούν ως δέλεαρ για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια. Επιπλέον, υπήρξε διευκρίνιση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τις άμεσες ενισχύσεις του 2013 σε όσους θανάτωσαν τα κοπάδια τους.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν κρούσματα ευλογιάς στα πρόβατα στην περιοχή του Έβρου λάβαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα αποφασίσαμε την αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων, των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και τη στήριξη όσων τα κοπάδια εγκλείστηκαν με επιδότηση αγοράς ζωοτροφών.

Δυστυχώς, παρά τις ενέργειές μας, η νόσος εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα πέραν της ΠΕ Έβρου στη Μακεδονία και τη Λέσβο. Υπό το βάρος των νέων δεδομένων συγκαλέσαμε διευρυμένη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συντονίσουμε καλύτερα την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων.

Ζήτησα από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Βορείου Αιγαίου να στηρίξουν την προσπάθεια με ενέργειες όπως, η δημιουργία σημείων απολύμανσης των οχημάτων που διέρχονται από τις πληγείσες περιοχή και η έγκριση της υπερωριακής απασχόλησης των κτηνιάτρων των ΠΕ.

Επίσης, καθοριστικής σημασίας θα είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών στην επιτήρηση των εκάστοτε περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν οι κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές, αλλά και των πυροσβεστικών αρχών στη λειτουργία των σημείων απολυμάνσεως. Ενώ, οι ένοπλες δυνάμεις θα βοηθήσουν με τη διάθεση Στρατιωτικών Κτηνιάτρων για τη διεξαγωγή κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών που σχετίζονται με το νόσημα.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκαν από το ΥπΑΑΤ οι διαδικασίες πρόσληψης 67 ατόμων -κτηνιάτρων, τεχνολόγων ζωικής παραγωγής, διοικητικών και βοηθών εργαστηρίων- για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων.

Βεβαίως, οι κτηνοτρόφοι αποτελούν βασικό κρίκο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ευλογιάς. Η συνεργασία τους είναι πολύτιμη και τους καλώ να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Η νόσος της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά προκειμένου να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα θέσει σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο της Βόρειας Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ μια γόνιμη και εποικοδομητική σύσκεψη με όλους τους υπηρεσιακούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Μέσα από το διάλογο καταλήξαμε στο εύλογο συμπέρασμα ότι άμεσα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των κτηνοτρόφων, προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Ελληνικού Στρατού.

Ενδεικτικά μονάχα αναφέρω ότι μια πρόταση που συζητήθηκε είναι, για παράδειγμα, η αξιοποίηση των στρατιωτικών κτηνιάτρων στην πραγματοποίηση των ειδικών ελέγχων ή ακόμη και των κτηνιάτρων που υπηρετούν ως έφεδροι στον Ελληνικό Στρατό.

Μέσα από την κοινή προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η νόσος της ευλογιάς είναι γνωστή και χρειάζεται σωστός και άμεσος συντονισμός από όλους».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς καθώς και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Αριστείδης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης, o Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Ευαγγέλου και o Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Μάρκου. Παρόντες ήταν, από την Ελληνική Αστυνομία ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, από το Πυροσβεστικό Σώμα ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ιωάννης Καραλιάς, από το ΥΠ.ΕΘ.Α. ο Συνταγματάρχης Κτηνίατρος Κωνσταντίνος Τερψίδης, οι Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων των παραπάνω Περιφερειών, εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και αρμόδια στελέχη των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.