Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα που αντικρίζει πλέον κανείς στο Μάτι και στην Κινέτα που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες καθώς και η φύση. Οι δύο περιοχές αποκτούν και πάλι πνοή χάρη στον κρατικό μηχανισμό που παρακινήθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όλους αυτούς τους μήνες κι ενώ οι Αρχές ερευνούσαν την υπόθεση, στα μέρη που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές εξελισσόταν μία πολύ σημαντική δράση.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία του Ομίλου Κοπελούζου ανέλαβε και κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα τόσο στο Μάτι όσο και στην Κινέτα αλλά και να ανακουφίσει τους πληγέντες.

Μάτι

Οκτώ εταιρείες ανέλαβαν τις εργασίες υλοτόμησης των καμένων δέντρων καθώς και την αποκομιδή αυτών από τις περιοχές των Δήμων Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, Ραφήνας ­ Πικερμίου και Κινέτας Μεγαρέων. Η δράση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την πύρινο εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού και ολοκληρώθηκε βάσει υποδείξεων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η συστηματική δουλειά έφερε αποτελέσματα και οι καθαρισμένες περιοχές επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα με τη φύση να έχει μπει πλέον στη διαδικασία αναγέννησης για να βρει το χαμένο της κάλλος. Έτσι, μετά από την αδιάκοπη και συντονισμένη προσπάθεια έντεκα μηνών η εικόνα που παρουσιάζουν Κινέτα και Μάτι δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του περασμένου καλοκαιριού που αποτύπωνε μια περιοχή εντελώς κατεστραμμένη.

Κινέτα

Στην Κινέτα η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου δύο μήνες. Ό,τι έχει απομείνει είναι εκτός οικιστικού ιστού και δεν αφορά τη συγκεκριμένη ενέργεια, της δωρεάς. Αλλά και στο πολύπαθο Μάτι, η εικόνα είναι σχεδόν η ίδια αφού έχει τελειώσει η διαδικασία της περισυλλογής των κορμών καθώς προτεραιότητα του Ομίλου Κοπελούζου ήταν από την πρώτη στιγμή να συνέλθουν οι δύο περιοχές αλλά και οι κάτοικοί τους από τον εφιάλτη των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου του 2018.

Κάθε ενέργεια, κάθε εργασία που ολοκληρώνεται αποτελεί ακόμα ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Κινέτα και Μάτι υπέστησαν μία τεράστια καταστροφή πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά δεν χάθηκαν για πάντα. Με τη σωστή οργάνωση, θέληση και τις σωστές δράσεις δίνεται η ευκαιρία στις δύο περιοχές να αποκτήσουν και πάλι ζωή.