Περνώντας από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, πέντε μήνες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αντικρίζεις τις διαδικασίες υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων που πραγματοποιούνται εντατικά και συντονισμένα σε μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται ώστε το Μάτι να συνέλθει και να αποκτήσει και πάλι ζωή.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα που ξεκίνησαν, μια ενέργεια από τον Όμιλο Κοπελούζου με τις εργασίες να συνεχίζονται γρήγορα για την αποκατάσταση της περιοχής. Ήδη η συντονισμένη προσπάθεια μηνών έχει φέρει αποτελέσματα τα οποία είναι πλέον ορατά τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους περαστικούς.

Ο Όμιλος Κοπελούζου ανέλαβε αδαπάνως για το Δημόσιο και υπέγραψε τις συμβάσεις για τις εργασίες της υλοτόμησης των καμένων δέντρων καθώς και την αποκομιδή αυτών από τις περιοχές των Δήμων Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, Ραφήνας­-Πικερμίου και Κινέτας­ Μεγαρέων οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Η παραπάνω δωρεάν παροχή, αξίας 1.000.000 ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί βάσει υποδείξεων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2018 ενώ η υπόδειξη των εργασιών υλοτομήσεως γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και πάντα σύμφωνα τη νομοθεσία.

Τα συνεργεία υλοτόμησης εργάζονται εντατικά και οργανωμένα για να συλλέξουν και να απομακρύνουν τα καμένα δέντρα από την περιοχή και τους γύρω δρόμους. Είναι μια διαδικασία η οποία ήδη έχει αλλάξει την εικόνα της περιοχής και το ηθικό των ανθρώπων που κατοικούν, που έχουν τις οικίες τους εκεί, το να απαλλαγούν από αυτή τη μαύρη εικόνα αλλά και το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση αναδασωτικών εργασιών στις πληγείσες περιοχές που θα επιτρέψουν στην περιοχή να ξαναβρεί τη φυσική της ομορφιά.

Πέντε μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι, στην καμένη γη έχουν αρχίσει να φυτρώνουν χρωματιστά άνθη και η φύση στέλνει το μήνυμά της. Εκεί, που πριν λίγο φαινόταν μόνο το μαύρο, η γη αρχίζει να επανέρχεται και να δείχνει πάλι δείγματα ζωής. Μετά την υλοτόμηση και απομάκρυνση των καμένων δέντρων και κλαδιών, το πρώτο ουσιαστικό βήμα θα έχει γίνει και η φύση θα έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί και να επιστρέψει στο φυσικό της κάλλος.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες