Στη μελέτη των προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα, που κατέθεσαν ακτοπλόοι και ναυτεργάτες, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, με τη σύνταξη και σχετικού νομοσχεδίου, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΟ είναι αντίθετη σε οποιασδήποτε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ακτοπλοΐα και ειδικότερα τις οργανικές συνθέσεις, τη δεκάμηνη απασχόληση όπως και την απαίτηση της ελληνομάθειας για τους ξένους ναυτικούς.

Πηγές αναφέρουν, ότι οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους φέρεται να θέτουν θέμα αλλαγών όσον αφορά την επάνδρωση ενός πλοίου, κυρίως για το ξενοδοχειακό προσωπικό, της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης πλοίου, ή 7,5 μηνών για τα ταχύπλοα, αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερα πλοία τη χειμερινή περίοδο και τη δυνατότητα δρομολόγησης επιπλέον πλοίου τη θερινή.

Επίσης θέτουν θέμα μείωσης του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και κατάργησης των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια.

Επίσης τα πορθμεία ως κύριο αίτημά τους θέτουν την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων.