Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι το κεντρικό πρόσωπο της πρώτης ημέρας της δίκης για την απαγωγή του που πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στον ελληνικό χώρο.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας, εμφανίστηκε στο Δικαστικό Μέγαρο χαμογελώντας προς τους δημοσιογράφους και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στην αίθουσα όπου ξεκίνησε η δίκη.

Αρχικά, ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας είπε πως «ήταν κακοποιοί, δεν ήταν δολοφόνοι» – αναφερόμενος στους δύο Ρεθυμνιώτες που κατηγορούνται και οι οποίοι διατηρούσαν, μαζί του, προσωπική επαφή κατά την διάρκεια των έξι μηνών.

Η περιγραφή Λεμπιδάκη για τις πρώτες στιγμές της απαγωγής και τις ημέρες της ομηρίας που ακολούθησαν

Μετά από δύο ώρες κατάθεσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η έδρα αποφάσισε να υπάρξει ένα διάλειμμα 10 λεπτών.  Μετά τα πρώτα του λόγια, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε τις πρώτες στιγμές της απαγωγής του: «Είδα ένα αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μου. Βγήκε ένας τύπος με βαριόπουλα που χτύπησε τα τζάμια ενώ ακολούθησαν δύο τύποι με καλάζνικοφ».

Στις επίμονες ερωτήσεις από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου και τον Εισαγγελέα για το ποιοι από τους κατηγορούμενους ήταν στα κρησφύγετα, ο ίδιος δεν θυμόταν να απαντήσει και χαρακτηριστικά ο πρώτος είπε «μπορείτε να μας βοηθήσετε αλλά δεν θέλετε».

Εν συνεχεία, εξιστόρησε την περίοδο της απαγωγής του εξηγώντας γιατί δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τις φωνές των κατηγορουμένων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ να αναγνωρίσω φωνές γιατί πάντα μπροστά μου μιλούσαν ψιθυριστά».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόγνωσης των απαγωγέων στο τελευταίο διάστημα, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε την παρουσία του σε ένα «μαντρί» όπου υπήρχαν και ψύλλοι! «Στο τελευταίο κρυσφύγετο που μεταφέρθηκα, μου είπαν ότι με ψάχνει η Αστυνομία και πως το καλοκαίρι έγινε επιχείρηση με 200 άνδρες και 80 αυτοκίνητα. Εικάζω ότι τότε λόγω αυτής της επιχείρησης με μετέφεραν από το κρυσφύγετο στο μαντρί που ήταν γεμάτο ψύλλους και αγανάκτησαν μέχρι και εκείνοι που με πήγαν».

Περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είπε πως έκανε μπάνιο 3-4 φορές και άλλαξε ρούχα άλλες τόσες ενώ για την μεταφορά από το ένα κρυσφύγετο στο άλλο, υπογράμμισε ότι πάντα γίνονταν αλλαγή οχήματος.

Φτάνοντας στο τελευταίο κρυσφύγετο, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έκανε λόγο για τον «Άκη» που ανέλαβε τον ρόλο του τελευταίου διαπραγματευτή, γιατί όπως του είπαν, ο προηγούμενος δεν τα κατάφερε σε αυτά που του ανέθεσαν. Μόλις ανέλαβε ο «Άκης», μιλώντας στον Μιχάλη Λεμπιδάκη του είπε πως «τώρα αναλαμβάνω εγώ και σε 15 ημέρες θα είσαι στο σπίτι σου».

Η δίκη για την υπόθεση της απαγωγής του Ηρακλειώτη επιχειρηματία επρόκειτο να ξεκινήσει την προηγούμενη Δευτέρα ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα μετά από αίτημα ενός εκ των κατηγορουμένων καθώς ο δικηγόρος του απουσιάζε στην Αθήνα και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.