Η «μεγάλη παρέλαση των “μικρών”» όπως αποκαλείται η καρναβαλική παρέλαση των παιδιών στην Πάτρα θα γίνει αυτή την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι περισσότεροι από τους 13.000 μικρούς καρναβαλιστές, με εφόδια τη φαντασία, το αστείρευτο κέφι, τον αμείωτο χορό, τις καλαίσθητες στολές και την ευρηματικότητα, αναμένεται να σκορπίσουν χαμόγελα και ελπίδα.

Άλλωστε, το καρναβάλι των παιδιών χαρακτηρίζεται ελπιδοφόρα προοπτική του πατρινού καρναβαλιού, αφού μέσα από τις δράσεις του οι μικροί καρναβαλιστές βάζουν τις βάσεις για το μέλλον του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της πόλης.

Στην παρέλαση της Κυριακής, που θα ξεκινήσει στις 11:00, θα συμμετάσχουν η μπαντίνα της δημοτικής μουσικής, η μασκότ του καρναβαλιού των μικρών, ο Τζίτζικας, τα εννέα άρματα του καρναβαλιού των μικρών, «Ζουζουνο-Όχημα», «Ο Ποσειδώνας», «Πειρατικό Καράβι», «Τρενάκι», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος», «Γίγαντας και Κοκκινοσκουφίτσα», «Ο Τραγουδιστής Πρίγκιπας», «Ο Γάτος Μονομάχος», το «Μουσικό Άρμα» και οι 106 ομάδες συμμετοχής, κάποιες εκ των οποίων θα συνοδεύονται από άρματα και κατασκευές σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το νέο φετινό άρμα «Ζουζουνο-όχημα» παρουσιάζει ένα μεγάλο αρθρωτό παιχνίδι πάνω στην πλατφόρμα, διάτρητο με πολλά ανοίγματα και παράθυρα, ενώ αποτελείται από τρία μέρη και έχει 8 πόδια.

Τα μεταμφιεσμένα παιδιά εισέρχονται από μια είσοδο στο πίσω μέρος και μέσα σε αυτό παίζουν, παρελαύνουν και φτάνουν σε ένα μπαλκόνι, που είναι το πρόσωπο του ζουζουνιού και ταυτόχρονα το μπροστινό μέρος του άρματος.

Επίσης, το άρμα χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ανοιχτό τιρκουάζ, ενώ ταυτόχρονα είναι κι ένα παιχνίδι χρηστικό για τις χαρούμενες δράσεις των μικρών και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και για τη χρήση σε καρναβαλουπόλεις.

Φέτος στην παρέλαση θα συμμετέχουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα προσχολικής αγωγής, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σχολές χορού, ωδεία, κέντρα ξενόγλωσσων σπουδών, τοπικοί σύλλογοι, αθλητικοί σύλλογοι και ενώσεις, εκπολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς, κλάδοι λυκόπουλων και ελεύθερες συμμετοχές.

Επίσης, στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παιδιά από κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθώς και ομάδες μικρών από τον Πύργο, τη Ναύπακτο, την Κάτω Αχαΐα, τον Αλισσό και το Ριόλο.

Στο τέλος της παρέλασης στα άρματα του σοκολατοπόλεμου, οι εκπρόσωποι και των πέντε συλλόγων των σοκολατοριχτών, «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», Σοκολατομαχίες», «Σοκολατορίχτες» και «Σοκολατοπαίκτες» θα γλυκαίνουν με τις ρίψεις τους μικρούς και μεγάλους.

Η Μεγάλη παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού είναι προγραμματισμένη για τις 18 Φεβρουαρίου στις 11:00.