Οι συμβουλές των κορυφαίων στις Πανελλαδικές στους επόμενους υποψήφιους

Τα μικρά «μυστικά» για καλύτερη προετοιμασία


ΕΛΛΑΔΑ
15:31
24/08/2017
Οι συμβουλές των κορυφαίων στις Πανελλαδικές στους επόμενους υποψήφιους
loading

Η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι πάντα επίπονη και γεμάτη άγχος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς τους. Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο κάποιες φορές είναι το επιθυμητό για τους μαθητές και κάποιες όχι.

Τρεις μαθητές που κατάφεραν να πετύχουν «διάνα», καθώς ξεπέρασαν τα 19.000 μόρια και εξασφάλισαν μία θέση στις σχολές που ήταν η πρώτη τους επιλογή, δίνουν τις συμβουλές τους σε όσα παιδιά θα μπουν τα επόμενα χρόνια στον δύσκολο «χορό» των Πανελλαδικών.

Ο Σπύρος Ζαφείρης, ο Παναγιώτης Μερτζάνης και ο Νίκος Κουβάτσος μίλησαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επιτυχία τους και στάθηκαν σε αυτά που τους βοήθησαν να πιάσουν τον στόχο τους.

«Η έλλειψη άγχους δίνει τους καλούς βαθμούς»

Ο Σπύρος Ζαφείρης, με 19.138 μόρια, κατάφερε να εισαχθεί τρίτος στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Δεν περίμενα να πάω πάνω από 19.000 μόρια. Περίμενα, όμως, να πιάσω τη σχολή που ήθελα, επειδή η προετοιμασία ήταν πολύ καλή. Ήμουν σίγουρος ότι δεν θα αποτύχω εάν παρέμενα χαλαρός και δεν αγχωνόμουν. Η έλλειψη άγχους δίνει τους καλούς βαθμούς και αυτό πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι δίνουν εξετάσεις», λέει ο Σπύρος.

Το άλλο μυστικό της επιτυχίας, για εκείνον είναι «να ψάχνεις τις σχολές που σου αρέσουν. Εγώ είχα επιλέξει πέντε σχολές. Η βάση στην τελευταία από αυτές ήταν 12.000 μόρια. Θα ήμουν ικανοποιημένος αν πέρναγα ακόμη και εκεί και αυτό μου επέτρεψε να πάω χαλαρός στις εξετάσεις. Το τρίτο που χρειάζεται, είναι πολλά διαγωνίσματα, ώστε να αποκτήσεις εμπειρία».

«Διάβαζα ένα τρίωρο την ημέρα»

Ο Παναγιώτης Μερτζάνης, με 19.068, κατάφερε να μπει δεύτερος στη Σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και όπως λέει: «Ήξερα ότι θα περάσω στη σχολή που θέλω, αλλά δεν περίμενα αυτήν την επίδοση. Στα μαθηματικά έγραψα 19,5» (σχεδόν το 84% έγραψε κάτω από τη βάση). Νομίζω ότι πήγα τόσο καλά, επειδή μου αρέσουν πολύ τα μαθηματικά και έδωσα όλο μου το βάρος σε αυτό το μάθημα, λόγω του αυξημένου συντελεστή βαρύτητας».

Ο Παναγιώτης συμπληρώνει: «Νομίζω ότι πολλοί υποψήφιοι δεν πήγαν καλά σε αυτό το μάθημα επειδή τα θέματα ήταν πολλά φέτος και απαιτούσαν και γνώσεις από άλλες χρονιές. Διάβαζα ένα τρίωρο την ημέρα και έκανα και άλλες δραστηριότητες. Αυτό που θα έλεγα στα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου, είναι να προσπαθήσουν πολύ για να πετύχουν τον στόχο τους, αλλά χωρίς άγχος».

«Να προσέχεις τον ύπνο σου και το φαγητό σου»

Ο Νίκος Κουβάτσος, με 19.134 εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. «Ήξερα ότι θα περάσω σε αυτήν τη σχολή, χωρίς να έχω αγωνία για την επίδοση. Στις Πανελλαδικές μπορείς να πετύχεις, είτε είσαι καλός μαθητής σε όλη σου τη μαθητική ζωή, είτε "γκαζώσεις" τα δυο τελευταία χρόνια. Εάν, όμως, έχεις μεράκι και διαβάζεις δεν χρειάζεται να δώσεις όλες τις δυνάμεις σου στο τέλος», τονίζει ο Νίκος.

Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό να είσαι καλός μαθητής σε όλες τις τάξεις. «Είναι σημαντικό, επίσης, να προσέχεις τον ύπνο σου και το φαγητό σου. Δεν είναι καλό να κοιμάσαι υπερβολικά αργά. Θα έλεγα, τέλος, ότι δεν έχει τόση σημασία το φροντιστήριο όσο η προσπάθεια που κάνεις εσύ ο ίδιος και φυσικά η στήριξη που έχεις από την οικογένειά σου», επισημαίνει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει