Υψηλές θέσεις κατακτούν τα ελληνικά πανεπιστήμια

Tο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 279η θέση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων


ΕΛΛΑΔΑ
18:24
07/08/2017
Υψηλές θέσεις κατακτούν τα ελληνικά πανεπιστήμια
5
loading

Σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics Ranking of World Universities βρέθηκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με αυτή τη λίστα αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων που συντάσσεται δυο φορές τον χρόνο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 279η θέση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 291 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 388. Την πρώτη πεντάδα, επί συνόλου 76 ελληνικών ιδρυμάτων, κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 541 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 600.

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.

Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 27.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου στον παγκόσμιο ιστό, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Η κατάταξη κάθε πανεπιστημίου βασίζεται στους εξής τέσσερις επιμέρους δείκτες: την παρουσία (5%, ο συνολικός όγκος περιεχομένου που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος), την απήχηση - ορατότητα (50%, η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος, το Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (10%, αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού) και την αριστεία (35%, ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τρίτο κριτήριο, αυτό του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 44η θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, με 539.999 ετεροαναφορές. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Anarion

  Θέλω να ζήσω την ημέρα που θα γίνει ανεξάρτητη έρευνα για 1) μέσο όρο βαθμολογιας 2) μέση περίοδο φοίτησης 3) μέση περίοδο αναμονής μέχρι την εύρεση εργασίας 4) μέσος όρος αποφοίτων που βρήκαν θέση σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους
  Και μετά ξαναμιλάμε για το μπ... που λέγεται πανεπιστήμιο.

 2. avatar Αλέξανδρος

  το οτι τα πανεπιστήμιά μας είναι ψηλότερα στην κατάταξη από τα πανεπιστήμια του Σουδάν και του Αφγανιστάν είναι καλό μεν, αλλά δεν το λες και επιτυχία.....

  1. avatar Thedude82

   26.721 Πανεπιστήμια έχει στο Σουδάν και το Αφγανιστάν;;;;;;μπράβο...γι'αυτό και οι 2 χώρες μαζι εχουν 20 χιλιόμετρα ασφαλτόστρωτο οδικό δίκτυο...έχουν ρίξει όλα τα λεφτά σε Πανεπιστήμια......

  2. avatar Γιάννης Καπα.

   Το ότι έχεις τη δυνατότητα να σχολιάζεις στο διαδίκτυο δεν κάνει και έξυπνα τα σχόλιά σου ...

   1. avatar Thedude82

    Κανε μου καθρεφτάκι τότε....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει