Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 50 πρόσφυγες στη Χίο

Σε δύο άτομα έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες


ΕΛΛΑΔΑ
13:06
23/05/2016
Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 50 πρόσφυγες στη Χίο
3
loading

Συνεχίζουν, από την περασμένη Τρίτη, την απεργία πείνας που πραγματοποιούν 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι ζουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου. Μάλιστα, έως και σήμερα, σε δύο από τους απεργούς αυτούς πείνας έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Σημειώνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Χίου, με ψήφισμά του, δηλώνει πως «κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο νησί, στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως «παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους».

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις χώρες της Ευρώπης να επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων σε όλα τα νησιά. Ζητάμε ακόμα να αντιμετωπίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την ουσία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα αιτήματα των ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Στους 54.185 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, στους 54.185 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονταν σε 50 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά σε 8.507. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.538 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.090 και στη νότια Ελλάδα 324. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται σε 28.726, από τους οποίους οι 8.424 στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Την ίδια ώρα, ελαχιστοποιημένες παραμένουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από το Σάββατο, 21 Μαΐου, νωρίς το πρωί έως σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου, το πρωί, αποβιβάσθηκαν συνολικά 91 άτομα. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο 35 άτομα, στη Χίο 41 και στη Σάμο 15.

Σημειώνεται, ότι στους 35 αποβιβασθέντες στη Λέσβο περιλαμβάνεται και ένας Αφγανός, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε επανεισαχθεί στην Τουρκία από τη Χίο μέσω του λιμανιού στο Δικελί, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, στη διασταύρωση της εθνικής οδού Μυτιλήνης-Ερμής, στο ύψος της Παναγιούδας, δρόμος που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με τη βόρεια και ανατολική Λέσβο, 150 Πακιστανοί μετανάστες από το hotspot της Μόριας πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, χωρίς, όμως, να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία. Οι μετανάστες ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο για τη υπόλοιπη Ελλάδα και από εκεί για την Ευρώπη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Γρηγόρης Πρ.

    Σωστά γιατί να ενδιαφερόμαστε εμείς επειδή κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται από τις βίαιες συνθήκες που βιώνουν να καταφύγουν σε ακραίες διαμαρτυρίες ώστε να εξασφαλίσουν κάποια δικαιώματα που για εμάς φαντάζουν αυτονόητα;

  2. avatar ιασονας

    δεν φθάνει που τους φιλοξενούμε αλλά ζητάνε και περαιτέρω ευκολίες,σε λίγο θα ζητήσουν και ξενοδοχεία με αιρκοντίσιον.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει