Υλικά

  • 1 πάπια ολόκληρη (περίπου 2 κιλά)
  • χυμό και ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 2 ολόκληρα πορτοκάλια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 φλιτζάνι μοσχάτο Σάμου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κλαράκια μαντζουράνα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Τρόπος παρασκευής –

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το λίπος από την περιοχή της κοιλίας. Χαράζουμε το δέρμα σε πολλά σημεία και αλατοπιπερώνουμε. Καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι και το βάζουμε στην κοιλιά της πάπιας μαζί με την μαντζουράνα. Ψήνουμε την πάπια για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς, πάνω σε σχάρα και με ένα ταψί από κάτω. Το λίπος που θα συσσωρευτεί το πετάμε. Συγχρόνως φτιάχνουμε και τη σάλτσα.
  2. Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατώνουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το ξύδι, σβήνουμε με το μοσχάτο Σάμου, προσθέτουμε το χυμό , το ξύσμα πορτοκαλιού , τη δάφνη και την κανέλα, αλάτι πιπέρι και βράζουμε για 5 λεπτά.
  3. Κόβουμε το άλλο πορτοκάλι σε φέτες, το τοποθετούμε στην βάση του σκεύους και από πάνω βάζουμε την πάπια. Περιχύνουμε με την σάλτσα και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου.
  4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αφού είναι έτοιμη μαζεύουμε την σάλτσα , την περνάμε από σινουά βράζουμε για 5 λεπτά και αν χρειαστεί τη δένουμε με κόρν φλάουαρ.
  5. Συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά η πουρέ σελινόριζας.